|
אובססיבי - Obsessive
א. מה זה אוֹבְּסֵסִיבִי?
המילה אובססיבי מתייחסת לאדם שטרוד במחשבות מציקות, פועל לעיתים באופן כפייתי או אוחז דבר מה מבלי להרפות.
למילה אובססיבי יש בדרך כלל קונוטציה שאינה חיובית. ואכן במקרים רבים, כאשר ישנו מצב שבו אפשר לומר על אדם שהוא אובססיבי, זה יוכל להתבטא בצורות שיש בהן הפרעה למהלך החיים וגם כדי לגרום סבל.
ליעוץ או טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר
ב. פירוש המילה
נקרא כמה פירושים למילה וננסה להבין את הגוונים שנוגעים למילה הטעונה הזו:
1. אדם שסובל מרעיון חולני ומטריד - אובססיבי הוא אדם שעלה בדעתו רעיון או רעיונות חולניים שהשתלטו עליו ואינם מרפים ממנו. ניסוח זה קיבל בהמשך את המינוח "מחשבות טורדניות". בהקשר זה המושג המקובל אובססיבי לקוח מהשפה הלאטינית (obssesio) , ואילו בעברית תקנית תהיה זו המילה טִרְדוֹנִי (77).
דִּבּוּק - אספקט נוסף של אדם אובססיבי בהקשר זה, הוא "מי שנכנס בו דיבוק". על פי אמונה עממית שהיתה נהוגה טרם ההתפתחויות וההבנות הפסיכולוגיות : אחוז דיבוק הוא מי שנכנסה בו רוח רעה, בד"כ של אדם מת. אמונה זו עדיין רווחת בעולם.
2. אובססיבי כְּפִיָּתִי - המשמעות כאן נוגעת לאדם שחש שנכפה עליו לעשות דבר מה מתוך דחף לא נשלט, גם אם לא היה רוצה לעשותו. מדובר פה בהיבט של אובססיה כפייתית. לעניין זה אובססיבי הוא גם כְּפִיָּתִי.
3. בחירה מודעת ודבקות במטרה – פירוש זה למילה אובססיבי נוגע לאדם שבוחר במודע איזשהו עניין לעסוק בו באופן רצוני ובצורה אינטנסיבית. בתחומים עיסוק רבים דבר זה עשוי להיות ראוי להערכה. אדם כזה ילך "באש ובמים" על מנת להשיג את היעד או היעדים שהציב לעצמו.
4. אובססיבי כפרפקציוניסט – פירוש זה מחזיר אותנו להקשר הפחות חיובי, אדם שחותר לשלמות וחש חוסר נוחות גדולה בנוגע לדברים שאינם שלמים, אינם סגורים, אינם מסודרים ולא ודאיים וכיוצא בכך.
ג. הבדלים בפירוש המונח "אובססיבי" בין ההתייחסות החברתית למשמעות המקצועית
זיגמונד פרויד – על הקו שבין "בריאים" ל"חולים"
אבי הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד, הציג לעולם מושגים חדשים ותובנות פורצות דרך וביניהן גילוי של הלא מודע. פרויד טען כי במקרים רבים, אנשים הנחשבים לחולים נפשית אינם בהכרח שונים מהותית משאר האנשים, אלא פשוט מצויים על נקודה אחרת על רצף המאפיינים הנפשיים. במילים אחרות, התכונות הנפשיות הבסיסיות שלנו הן חלק ממנעד רחב וכל אדם נמצא במקום מסוים עליו, כאשר אנשים עם בעיות נפשיות נמצאים בקצוות המנעד. תפיסה זו של פרויד שינתה את האופן בו אנו מתייחסים לבריאות הנפש ולתופעות פסיכולוגיות רבות, והביאה להבנה עמוקה יותר של המורכבות האנושית.
שיוך של אדם אובססיבי לצד הקליני
כבר כאן, כדאי לומר כי ישנם מקרים ברורים שנוכל לשייך אותם לצד הקליני ולעומת זאת מקרים רבים אחרים שלגביהם לא יהיה טעם בהתייחסות מקצועית.
הישגים
יותר מכך, אדם "אובססיבי" עשוי לפעמים לעשות חייל בזכות מאפיינים אובססיביים מסוימים ולהשיג איתם הישגים מרחיקי לכת, כפי שיכול להיגזר מהפירוש השלישי למילה שמופיע כאן למעלה. אנשים בעלי מאפיינים אובססיביים משיגים הישגים שמצריכים על פי רוב התמדה ומסירות לדברים מסוימים וכך נבנים הישגים בתחומי המדע, הספורט, בתחום העסקי ובקשת רחבה של העיסוקים האנושיים.
הסבל כנקודת ייחוס אתית
נקודה חשובה נוספת שיש לקחת בחשבון מהבחינה האתית היא שאלת הסבל של האדם האובססיבי. כאן ישנם הבדלים סובייקטיביים ביחס למצב הנפשי ולתפקוד של האדם, דבר שיכול לסייע בהערכת הצורך בטיפול מקצועי. הסבל והמצוקה שחווים אנשים עם הפרעה טורדנית-כפייתית במובן המקצועי מצריכים לעיתים קרובות התערבות טיפולית (טיפול ב OCD), בעוד שבשיח החברתי המונח "אובססיבי" יכול להיות פחות כבד משקל ואינו מצביע על צורך עזרה מקצועית.
ליעוץ או טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר
ד. מאפיינים ומצבים נפשיים קליניים הנוגעים ל"אדם אובססיבי"
ישנם מספר מצבים נפשיים שיוכלו להיכלל תחת אבחנה של אובססיה, או כפי שהיא מוכרת – אובססיה טורדנית כפייתית.
1. מחשבות טורדניות – נבחין כאן בין כמה סוגים של מחשבות טורדניות:
מחשבה טורדנית שנחווית כזרה – מחשבות טורדניות מסוג זה מרמזות לנו שהן תוצאה של דחף או תהליך נפשי לא מודע שהתגלגלו לצורה של ביטוי כמחשבה טורדנית. מחשבה כזו תגיע בצורה מוסווית וחידתית. פרויד הראה לנו שתצורות של הלא מודע עשויות להגיע אלינו למודע בצורה מרומזת או מוסווית, למשל כפי שדברים מופיעים בחלום. המאפיין המרכזי שלה הוא כאמור הרגשה של זרות. והדיווח על מחשבה כזו בקליניקה הוא "אני לא מבין מאיפה זה הגיע".
מחשבה טורדנית חזרתית ובעלת עוצמה – מחשבה טורדנית כזו יכולה להיות בתחומים של מיניות או אלימות, אך לא רק והיא יכולה לבטא דחף שהאדם יכול אולי להכיר בו חלקית, אך מזעזע אותו לחשוב שדבר זה עולה על דעתו.
מחשבה טורדנית מודעת – כאן הכווה למחשבות טורדניות בעניינים שונים שבהם אדם אובססיבי עוסק בצורה עצימה. אלה יכולים להיות עניינים כמו מחשבות של קנאה בלתי פוסקות בתחום הזוגיות, חשיבה אובססיבית בנוגע לקונפליקטים בתחום המקצועי ועוד.
2. מעשים כפייתיים
מעשים כפייתים בלתי מוסברים – כאן מדובר במצב בו אדם אובססיבי מרגיש מחויב לעשות פעולה או טקס מסוים, מבלי להבין בדיוק מדוע הוא "חייב" לעשות אותו. הטקסים הללו לרוב מאוד סובייקטיביים וייחודיים, אבל אחת מהתופעות הידועות בהקשר הזה היא שטיפת ידיים אובססיבית.
מעשים אובססיביים - במצבים מסוימים של חוסר ידיעה אדם אובססיבי יכול לבצע פעולות באופן חזרתי פעמים רבות, לדוגמא: להתקשר לבן הזוג מספר רב של פעמים, לעקוב בקשתות החברתיות, לרענן ללא הרף דפי מידע וחדשות, לחזור על דברים מספר פעמים וכו'.
נוקשות פרוצדורלית – הכוונה פה היא לכך שאדם אובססיבי חייב לעשות דברים מסוימים בסדר ובקצב שלו, פשוט כך. עניינים שכאלה כמו תהליכים של התארגנות או תהליכים מקצועיים חייבים להתבצע בדרך מסוימת וישנו קושי רב לפעול בצורה אחרת, גם אם צורך השעה הוא אחר.
צורך גבוה בשליטה – כאשר אומרים על אדם שיש לו צורך גבוה בשליטה, הכוונה היא לכך שיש לאדם שאיפה להשפיע ולכוון את האירועים ואת האנשים סביבו. ביסודו של דבר אדם אובססיבי נוטה לפעול על מנת שהמציאות תתנהל על התוכניות והציפיות שלו ונוטה להתקשות עם מצבים שיש בהם חוסר ודאות או יכולת לשלוט בדברים. היבט זה עשוי להיות חיובי במצבים שנדרשת בהם תוצאה ברמה גבוהה, אך מנגד לגרום לחיכוכים עם אחרים במערכות יחסים אישיות ומקצועיות.
ה. אדם אובססיבי | האם דרוש טיפול?
אדם אובססיבי ובכלל, אנשים שסובלים מאובססיות, יכולים לחיות עם מצבם הנפשי במשך שנים ארוכות ללא טיפול ויש לעניין הזה שתי סיבות מרכזיות:
הסיבה הראשונה היא שההתרחשות של מצב אובססיבי היא פנים נפשית, היא לא דרמטית כמו במקרה של חרדה, ויכולה להיות מוסתרת לאורך זמן. כמעט כל המאפיינים של אדם אובססיבי שהוזכרו ניתנים להסתרה כאשר הם אינם קיצוניים.
הסיבה השנייה היא שחלק מהמאפיינים של אדם אובססיבי נתפסים אצל האדם עצמו כדרך שבה הוא תופס את המציאות והוא אינו רואה בכך בעיה. היבט זה נוגע במיוחד לנטייה לבצע דברים בצורה מדויקת וברמה גבוהה.
פניה לטיפול נעשית כאשר מחשבות ומעשים טורדניים נעשים בלתי נסבלים ופוגעים בתפקוד באופן ניכר ובמקרים שבהם נטיות של אדם אובססיבי באות לידי ביטוי במערכות יחסים זוגיות ומקצועיות ופוגעות בהן באופן ברור.
ליעוץ או טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר
עוד בנושא בלוג:
|