"איך להוריד סטלה?"

 

א. "איך להוריד סטלה" – פתח דבר

 

"סטלה" היא מילת סלנג (74) שמתייחסת למצב נפשי תחת השפעת סם כלשהו, כאשר על פי רוב הכוונה היא לקנאביס ולשמות הרבים שיש לחומר: ירוק, וויד, גראס ובימינו קצת פחות..חשיש.

 

איך להוריד סטלה

 

לכאורה, השאלה: "איך להוריד סטלה?" היא עניין טכני ואיננו קשור לאתר שעוסק בנושאים של טיפול נפשי. יחד עם זאת המצוקה הנפשית שמתעוררת לפעמים בזמן השפעת הגראס ולעיתים גם ההשלכות הנפשיות שיש אחרי השימוש בו, הם בעלי חשיבות ולכן אתייחס לכאן לנושא : "מה מוריד סטלה", אבל לא רק.

 

 

אם כך, מלבד ההיבטים הטכניים אנסה גם להתייחס בקצרה להתמודדות בשדה הנפשי. נתחיל במספר הסברים הנוגעים להשפעה שיש לקנאביס על הגוף ועל הנפש.

 

 

ליעוץ, טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר 

 

 

ב. מהי ההשפעה של צריכת קנאביס על הגוף?

 

צריכה של ירוק או גראס, בין אם זה בעישון או בבליעה יוצרת השפעה על הגוף באופנים שונים,  והיא נובעת בעיקר מהחומרים הפעילים שנמצאים בצמח, ובראשם טטרהידרוקנאבינול (THC) וקנאבידיול (CBD). החומרים הללו משפיעים על מערכת שמווסתת את עוצמת גירוי הסינפסות במערכת העצבים ונקראת המערכת האנדוקנבידואידית. מערכת זו שותפה לויסות של תהליכים כמו כאב, זיכרון, תנועה, תיאבון ועוד (75). 

 

כפי שנוכל, לראות יש לחומרים הללו השפעה רחבה (76):

 

השפעה על מערכת העצבים המרכזית

 

אחרי צריכה של קנאביס, THC נכנס לזרם הדם ומגיע למוח. בעישון הדבר קורה תוך שניות בודדות ובבליעה הדבר יכול לקחת כ – 30-45 דקות עד שמורגשת השפעת החומר.

ה -THC נקשר לקולטנים קנאבינואידים, בעיקר במוח, ועשוי ליצור תחושות של אופוריה, רוגע, שינוי בתפיסת הזמן והמרחב, ותחושות מועצמות בכלל החושים.

 

השפעת קנאביס על מחזור הדם

 

עישון קנאביס יכול לגרום מצד אחד לעלייה בקצב הלב ולעליה בלחץ הדם ומנגד יכול להתרחש בדיוק ההיפך – ירידה בקצב הלב וירידה בלחץ הדם. במקרה האחרון האדם עלול לחוש סחרחורת, עייפות ובמקרים נדירים גם עילפון, במיוחד כאשר המעבר בין מצבים של ישיבה לעמידה מתבצע במהירות.

 

ההשפעה של קנאביס על מערכת העיכול

 

עישון קנאביס יכול לגרום לגירוי בקיבה ולשינויים בתיאבון, במקרים רבים לעורר את התשוקה לאכול. הביטוי מאנצ'יז   (munchies)הוא בדיוק זה - תחושת רעב מוגברת שמובילה אחרי העישון לצריכה של מזון בכלל וחטיפים ומתוקים בפרט.

 

מהי ההשפעה של צריכת קנאביס על הנפש?

 

וויד הוא חומר פסיכואקטיבי, כלומר הצריכה שלו משפיעה על היבטים הקשורים לתפיסה שלנו את העולם, את עצמנו ואת החוויות שאנחנו עוברים.

ההשפעה הפוטנציאלית החיובית של גראס, כפי שהזכרתי קודם, היא בדיוק הסיבה שבגללה צורכים את החומר. יחד עם זאת, עישון "ירוק" יכול לעורר תחושות של חרדה ופאניקה, דריאליזציה ומחשבות פרנואידיות. התופעות הללו מתרחשות על פי רוב בשימושים ראשוניים, אבל לא רק ובמיוחד במינונים גבוהים או אצל אנשים שרגישים להשפעת החומר.

 

 

ג. המצוקה הנפשית במצב של סטלה רעה

כאשר החומר משפיע על הגוף ועל הנפש עלולה להתחיל התמודדות שעיקרה הוא בתחושתיות באזורים שונים של הגוף וגם התמודדות עם אספקטים של התפקוד הנפשי כמו בלבול, עליית חומרים מהמודחק, תחושת זרות ביחס למה שמתרחש ועוד.

 

המצוקה הנפשית במצב של סטלה לא טובה או "סטלה שחורה" היא מגוונת ומתרחשת אצל כל אדם באופן ייחודי. ובכל זאת, הדיווחים הבולטים של מטופלים המגיעים לקליניקה הם התעוררות של חרדה בעקבות השימוש בקנאביס ושל קושי לשאת את השוני בחווית המציאות בנוגע לעצמי ובנוגע למציאות החיצונית שנוצרת כתוצאה מההשפעה של החומר.

 

במצבים האלה נשאלות השאלות "איך להוריד סטלה?" וגם "מה מוריד סטלה?"

 

 

ליעוץ, טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר 

 

 

ד. איך להוריד סטלה של קנאביס?

 

ננסה להתייחס כאן להורדה של סטלה בהיבט הטכני ולאחר מכן גם להתמודדות הנפשית.

 

מדוע חשוב להתייחס לשני ההיבטים?

 

הדבר חשוב לפחות בגלל ענין בסיסי אחד, התחושות הגופניות והנפשיות יכולות להוות טריגר אחת לשניה. כלומר, תחושות גופניות לא רגילות יכולות להצית טריגרים נפשיים וגם להיפך, עניינים נפשיים שעולים יכולים לעורר חרדה ותגובתיות של הגוף בהתאם.

 

ההמלצות להפחתת ההשפעות של קנאביס לאחר הצריכה מבוססות לרוב על ניסיון מצטבר ועל הבנה חלקית של האופן שבו קנאביס משפיע על הגוף דרך המערכת האנדוקנבינואידית.

 

מספר אפשרויות לפנינו:

 

שתיית מים

 

עישון קנאביס יכול לגרום ליובש בפה ובגרון. שתיית מים בכמות מספקת יכולה לסייע בהפחתת תחושת היובש ולתרום לרווחה הכללית.

ההסבר לכך הוא ש THC משפיע על בלוטות הרוק, ולכן צריכת מים עוזרת להתמודד עם תחושת "פה יבש". בנוסף, התייבשות עלולה להחמיר תחושת סחרחורת או חרדה, ולכן שתייה מסייעת לוויסות כללי.

 

מנוחה

 

בשלבים הראשונים של השפעה חזקה של החומר עלולה להתעורר תחושת כבדות גדולה. מומלץ למצוא מקום נוח לשכב או לשבת בו ולהתרכז בנשימות עמוקות ואיטיות. הרפיה עלולה לסייע בהפחתת התחושות הלא נעימות ולהחזיר את הגוף לאיזון.

 

הפחתה של גירויים חיצוניים משמעותיים

 

חוויות כמו רעשים חזקים, אור חזק או מספר גדול של אנשים עלולות להגביר את תחושת החרדה. רצוי להימנע מגירויים כאלה ולהישאר בסביבה שקטה ורגועה.

 

שתיית תה וצריכה מתונה של סוכר

 

שתיה של תה וצריכה מתונה של סוכר יכולים אף הם להשפיע באופן מרגיע על המערך הגופני והנפשי. צריכה של סוכר נוגעת להשערה שסוכר עשוי להאיץ את חילוף החומרים של THC או להשפיע על רמות האינסולין והגלוקוז, מה שיכול להשפיע בעקיפין על חוויית ה"היי" ובמצבים מסוימים עשוי לשכך אותה. 

 

פעילות גופנית מתונה

 

הליכה קלה או תרגילי מתיחה קלים יכולים לסייע בשיפור התחושה הכללית ובהפחתת המתח הגופני והנפשי. עם זאת, יש להימנע מפעילות גופנית מאמצת מדי שעלולה להגביר את תחושות לא רצויות.

 

מזון קל

 

בלשב מאוחר יותר, עם הירידה בעצמת החוויה, אפשר לצרוך מזון קל ובריא, כמו פירות וירקות, על מנת לספק לגוף את האנרגיה הנדרשת מבלי להכביד על מערכת העיכול.

 

מקלחת

 

זהו גירוי חושי שעשוי להיות נעים ולעזור לעזור לגוף להיכנס למצב יותר ממוקד ומודע שיש בו בכדי לסייע להפחית את התחושה הפסיכואקטיבית.

 

התמודדות נפשית

 

התמודדות נפשית במצב של סטלה חזקה יכולה להיות לא פשוטה מכיוון שעולה רצון עז להוריד את הסטלה ולחזור למצב המוכר מבחינה גופנית ונפשית.

הכבדות, השליטה על הגוף שנפגעת וזרם המחשבות הבלתי פוסק יכולים להיות בלתי נסבלים.

היכולת להכיל את המצב, יש בה בכדי להפחית מעגל חוזר של התפתחות חרדה. הכלת המצב עד שעוצמת התחושות תפחת, עשויה להיות חשובה מאוד, אם כי לפעמים זה מורגש כדבר בלתי אפשרי.

 

סיכום

 

ככל הידוע כיום, ההשפעות הפסיכואקטיביות של קנאביס נגרמות בעיקר על ידי THC הפועל על קולטני CB1 במוח. מאחר ש-THC משפיע על המוח דרך מחזור הדם, נספג דרך שומן ומתפרק בכבד בתהליך הדרגתי, אין דרך "לבטל" אותו מיד. יחד עם זאת, פעולות כמו שתייה, אכילה או גירוי חושי עשויות לעזור לגוף להתמודד עם ההשפעה, לחזור לאיזון ולהפחית תסמינים לא נעימים כמו בלבול, חרדה, יובש, וסחרחורת. 

 

ה. עזרה רפואית ונפשית

 

קודם כל נאמר שההמלצות שנתנו כאן אינן נוגעות למצבים קיצוניים. במצבים חריגים יש לפנות לעזרה רפואית באופן מיידי.

 

במרבית המקרים ההשפעה של השימוש בגראס, גם אם הסטלה היתה חזקה, דועכת בהדרגה תוך מספר שעות ואפשר שהדברים יסתיימו בכך.

לעיתים, עצמת החוויה וחומרים מודחקים שהוצפו, יוצרים תפיסת מציאות שמרגישה קצת אחרת ואינה חולפת בימים הבאים.

במקרים כאלה רצוי לפנות לסיוע מקצועי.

 

 

ליעוץ, טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר 

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)  

 

ביבליוגרפיה  |  מקורות  |  מקורות בעברית

 

עוד בנושא בלוג: