דימוי עצמי נמוך | טיפול בדימוי עצמי נמוך

 Low Self-Esteem

 

 

מהו דימוי עצמי נמוך?  מהם תסמינים של דימוי עצמי נמוך? מה כולל טיפול בדימוי עצמי נמוך?

 

נער מתלונן על כך שאינו מצליח לקבל החלטות, אפילו לגבי דברים קטנים. הוא כל הזמן שואל מה אחרים היו עושים במצבו ולא מצליח לעשות צעדים שהוא שלם איתם.

 

בחורה נקלעת למשבר נפשי בעקבות פרידה ומתקשה לצאת ממנו. בניסיונות חדשים להכיר בן זוג היא סובלת ונמצאת כעת, כך היא אומרת, במצב של "ערך עצמי נמוך בזוגיות". יש לה חשש גדול מדחיה והביטחון העצמי שלה בעבודה נפגע. היא מרגישה שהדימוי העצמי שלה נפגע גם באופן כללי.

 

אדם צעיר טוען כי בשלב מסוים בגיל ההתבגרות נפגע האמון שלו בעצמו עקב הישגים לימודיים נמוכים. הוא נזכר גם בהערות פוגעניות של מורה ובבדידות חברתית שממנה סבל בשנות החטיבה והתיכון. מאז חייו תפסו כיוון פחות טוב והוא מתקשה לצאת מזה, לפרוץ קדימה ולעשות דברים. הוא מרגיש "בינוני במקסימום", מסתכל על אחרים ומרגיש שהוא לא טוב מספיק. הוא חש חוסר ביטחון עצמי בזוגיות וכמעט איננו מנוסה בתחום הזה.

 

גבר מגיע לקליניקה ומספר שעולמו התערער בעקבות סגירת העסק שלו וההשלכות של הבעיות הכלכליות על חייו וחיי משפחתו, הוא כבר אינו בטוח בדברים שהיה בטוח בהם בכלל ולגבי יכולותיו בפרט. 

 

במאמר זה אעסוק בנושא של דימוי עצמי נמוך והשלכות אפשריות שלו, והוא יכלול הגדרה של דימוי עצמי נמוך, תסמינים של דימוי עצמי נמוך וסיבות אפשריות לסימפטומים הללו.

 

כמו כן אתייחס להיבטים של דימוי עצמי נמוך בקרב מבוגרים ובקרב ילדים ומתבגרים. בסוף, על בסיס הסקירה אציין מספר עיקרים הנוגעים לטיפול בדימוי עצמי נמוך.

 

החלקים במאמר

 

א. דימוי עצמי נמוך - הגדרת המושג

 

ב. תסמינים של דימוי עצמי נמוך

 

ג. סיבות לדימוי עצמי נמוך

 

ד. הקשרים של דימוי עצמי נמוך בקרב שכבות גיל שונות

 

ה. טיפול בדימוי עצמי נמוך - פניה לעזרה מקצועית

 

 

א. דימוי עצמי נמוך - הגדרת המושג

 

המושג דימוי עצמי נוגע לאופן שבו אדם תופס את עצמו, אך נשים לב מיד לנקודה חשובה מאוד.

 

פירוש המילה - דימוי - הוא השוואה (דמיון), כלומר מציאת היבטים דומים ובדרך זו גם אספקטים שונים בין דברים. במקרה שלנו השוואה ביננו לאחרים.

 

המושגים דימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי נמוך וגם ערך עצמי נמוך קשורים זה בזה. אז אם אמרנו שדימוי (מהמילה דומה) זהו מעשה נפשי של השוואה, הרי שדימוי עצמי נמוך הוא מתן ערך נמוך לדברים שיש בנו לעומת מה שאנו מוצאים אצל אחרים.

 

אדם שנוטה לבטוח בעצמו ובמעשיו, כלומר שהוא באופן כללי בעל ביטחון עצמי גבוה, סביר שגם יהיה בעל דימוי עצמי כזה . ומנגד, המשך טבעי לדימוי העצמי הנמוך היא תחושת הנחיתות שמתלווה לתפיסה זו ולסימפטומים נוספים.

 

 

תרשים

 תרשים - דימוי עצמי נמוך

 

דימוי עצמי - הגדרה : לפני שנמשיך ננסה בכל זאת לתת הגדרה בסיסית למושג. אם כך, דימוי עצמי הוא בעצם תוצאה של ייחוסים שאדם מייחס או מסכים לייחס כלפי עצמו.

כאשר אנחנו מדברים על מערכת של ייחוסים תחת המושג דימוי עצמי נמוך, הכוונה לכך שאדם יכול לחשוב על עצמו שהוא חלש בתחום הלימודים, לא חברותי, לא יודע לקיים מסגרת של זוגיות, בעל יכולת מוטורית ירודה, המשפחה שלו לא משהו וכו'. בעצם מדובר ביחס רב צדדי לעצמי , כפי שיכול להיות יחס רב צדדי לאדם אחר.

 

הניסיון הקליני מראה שמערכת הייחוסים הזו אינה פשוטה כל כך, היא עשויה להיות מורכבת ממשתנים רבים מאוד כמו ייחוסים ליכולות שכליות, לדימוי הגוף (דימוי גוף נמוך), למצב הסוציואקונומי וכמו כן לעמדות ואמונות שיש להן שורשים בלא מודע. עמדות כאלה יכולות להרחיק לכת עד כדי כך, שתפיסת הדימוי העצמי הנמוך היא כמו מאולצת על יד האדם, מבלי שהוא מבחין בכך שזהו דבר שהוא מעולל לעצמו.

כפי שנראה, לכל הדברים הללו יש כמובן קשר גם לנושא של טיפול בדימוי עצמי נמוך.

 

 

טיפול בדימוי עצמי נמוך - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ב. תסמינים של דימוי עצמי נמוך

 

הסימפטומים והמערכת הנפשית של כל אחד ואחד הם תמיד ייחודיים, אבל למרות זאת אנסה לתאר כאן בצורה כללית מספר סיבות וכך גם תסמינים רווחים הקשורים לדימוי עצמי נמוך. במקרים רבים נוכל למצוא סימפטומים וסיבות השלובים זה בזה ושיש בהם להביא לתוצאות שיש עמן סבל.

 

במהלכו של טיפול לא תמיד ברור מראש כי תסמין מסוים קשור דווקא לדימוי העצמי הנמוך של המטופל. אבל, במקרים רבים מתברר בדיעבד שהסיבה לסימפטום היתה נעוצה בייחוס של אדם כלפי עצמו שהשפיע על פגיעה בדימוי העצמי שלו.

 

1. חוסר אמונה ביחס לעצמי – דימוי עצמי נמוך שיש בו מרכיב של חוסר אמונה עלול להיות דרמטי באספקטים שונים של החיים.

ניקח לדוגמא אדם שלא מאמין ביכולותיו להצליח בלימודים, בתחום המקצועי או העסקי. אדם זה עלול שלא לנסות ללמוד או להקים עסק ואם כן ינסה עלול להתייאש במהירות ולוותר נוכח כל קושי שיעלה, כאשר הבסיס לכך הוא אותו היעדר אמונה ביכולותיו.

 

2. עכבות והימנעויות - על מנת לחסוך מעצמם תחושה של כאב כתוצאה מדחיה, אי נעימות או שפלות יש שנמנעים מלעשות דברים שונים בחיים. כך אדם בעל משקל עודף ודימוי עצמי נמוך ימנע מלטוס מכיוון שלדעתו אין מספיק מקום עבורו במושב אחד ואחר ימנע ממפגשים בחברה ויפתח חרדה חברתית. באופן דומה, בחור שמעוניין להתחיל קשר עם זו שמוצאת חן בעינו ימנע כדי שלא לעמוד במצב של סירוב ("כי ברור שזה מה שיקרה"). ועוד, על מנת להימנע מאפשרות של חיכוך, עימות או חוסר נעימות תהיה הימנעות מלומר דברים לאחרים כמו דרישה לעמוד בסיכום וכד'. להימנעויות כאלה ישנם מחירים שעלולים לבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים. 

 

3. ערך עצמי נמוך – מתן ערך נמוך לעצמי זוהי דרך אחרת לומר "אני שווה מעט" ובצורה קיצונית יותר "אני כלום, אני אפס". ייחוסים כמו אלה מהווים תסמינים של ערך עצמי נמוך ועלולים לגרור למשל התמקמות בתפקיד לא מתאים בעבודה (overqualified) או חוסר אפשרות להתחיל או לקיים יחסים זוגיים. אם לתפיסה זו מצטרפת ההנחה שביחסים של זוגיות אדם מקבל משהו מבן הזוג ונותן משהו מעצמו, הרי שמי ששווה כלום לא יכול לתת דבר. מחשבות מסוג זה שבנויות כמו נוסחאות יכולות לחזור על עצמן ולהחוות כמו מחשבות טורדניות.

אדם יכול לתת לעצמו ערך עצמי נמוך מסיבות שונות שנוגעות לגופו, לשכלו, למעמדו החברתי ועוד. 

 

דימוי עצמי נמוך

 

4. קשיים בקבלת החלטות - אדם שמעריך את עצמו לטובה עשוי "לפנות" אל עצמו כאשר הוא נדרש לטפל בדבר מה, לקבל החלטה או להוציא עניין לפועל. מי שהדימוי העצמי שלו נמוך נגרע ממנו משהו. הוא אינו בטוח בעצמו - כלומר בעל ביטחון עצמי נמוך, הוא עלול להשתהות וסביר שגם להסס מאוד והדבר יכול להשפיע לרעה על היכולת לקבל החלטות. התוצאה של הדבר יכולה להיות למשל דחיינות ותקיעות בענייני החיים.

 

5. היעדרה של אהבה עצמית – עניין זה, שניתן לשים אותו תחת המושג "פגיעה נרקיסיסטית" (ראו נרקיסיזם) יכול לפגוע בתפקוד של האדם במסגרות חברתיות. במקרים כאלה נוכל לשמוע טענה כמו "אני לא אוהב את עצמי, אז איך יאהבו אותי ?!".

היעדר אהבה עצמית ודימוי עצמי נמוך יכולים להוביל למשל גם לחוסר חשק לעשות דברים עבור עצמי ובהמשך לכך לקיפאון והיעדר התפתחות.

 

6. חרדת ביצוע – במושג זה נהוג לעשות שימוש בהקשר המיני, כמו גם באימפוטנציה. הדבר נכון, אבל צריך לזכור שחרדת ביצוע ואימפוטנציה (חוסר יכולת) יכולים לחול על תחומים רבים בחיים. דימוי עצמי נמוך יכול לכלול בתוכו תפיסה של יכולת נמוכה לבצע מעשה כלשהו כמו לנהוג ברכב, לדבר בנוכחותם של מספר אנשים, ליזום פעילות חברתית או ליצור קשר עם בחורה. הציפיה לביצוע לקוי או בעל ערך נמוך, בהשוואה לאחרים, עלולה להשפיע על התוצאה שממנה חוששים כמו נבואה המגשימה את עצמה. בפסיכולוגיה ייחדו לכך מושג הקרוי "אפקט פיגמליון" שמקורו באגדה מהמיתולוגיה היוונית.

 

7. קנאה – כאן הכוונה לקנאה שיסודה בפחד לאבד משהו שנמצא ברשותי. התעוררות רגש הקנאה עבור אדם שהדימוי העצמי שלו נמוך יכולה לבוא למשל לידי ביטוי בולט ביחסי אהבה. כך, כאשר ישנו סימפטום של דימוי עצמי נמוך בזוגיות הבחור או הבחורה מקנאים מאוד לבן זוגם, לעיתים מעלים דרישות שהם לא יפגשו אחרים, לא יצאו לפעילויות חברתיות, נדרכים בכל פעם שבן הזוג מדבר עם אחר ועוד. אחת הסיבות לכך היא שבן הזוג או בת הזוג ימצאו באחרים מעלות שאין להם עצמם.

כמובן שתחושות דומות של איבוד דבר מה יכולות להיות בתחום החברתי בכלל, ביחס לתפקיד בעבודה וכו'.

מעבר לקנאה שמתעוררת בנקודות מסוימות בקשר לדבר שחוששים לאבד, עלולה להתלוות לחשש זה תחושה של דריכות וחרדה מפני הבאות, דבר שגורם לעייפות ותשישות.

 

8. כישלונות, הרס עצמי והתרחקות מהצלחה – התמקמותו של אדם בעל דימוי עצמי נמוך בעמדה נחותה נמצאת ביסודה בסתירה להצלחה ולמעמד רם שמגיע אתה. כלומר, האדם לא מסוגל להיות בעמדה של הצלחה, באופן הפוך לאלו ש"לא יודעים להפסיד", וימצאו תמיד תירוצים שמבטלים את תקפותו של הפסד או כישלון שלהם. לכן, בנוגע לדימוי עצמי נמוך, מתברר לעיתים כי מעשי כשל כמו בחירות לא מוצלחות, היעדרויות, איחורים ואפילו מחלות מתהווים בלא מודע ומתממשים על מנת לפגוע באפשרות שהאדם יצליח.

עד כמה שקשה לקבל זאת, מתברר שישנם מקרים שבהם האדם מחבל באופן לא מודע ביכולתו להצליח.

במקרים שאחרים בסביבה של האדם שמים לב לכך, הוא עשוי לשמוע מהם שיש לו מנגנון של הרס עצמי. זו יכולה להיות הכרה התחלתית בדבר ולאחר מכן סיבה שבגינה פונים לטיפול.

 

9. ביקורת עצמית - ביקורת עצמית עשויה להיות רכיב בתהליך של התפתחות אישית. למשל מתוך התבוננות במעשים שנעשו ובתהליך של הערכה מחדש נתפסים כטעות.  בראיה כזו אפשר לקחת את המעשים ככאלה שאפשר להפיק מהם לקח. ביקורת עצמית מסוג אחר היא האשמה עצמית אשר במקרה הטוב אינה מובילה לדבר מלבד סבל ובמקרה הגרוע יותר לסבל ולסירוס עצמי. 

 

10. קושי בקבלת ביקורת - כמעט כל אדם היה רוצה לקבל דברי שבח וביטויים של חיבה. המציאות אינה כזאת והיא מזמנת מפגשים עם אחרים שיבקרו אותנו בצדק ושלא בצדק. עבור אדם שסובל מדימוי עצמי נמוך, ביקורת שיש בה אלמנטים שליליים יכולה להיות קשה מנשוא.

 

11. חרדה חברתית - הקשר בין דימוי עצמי נמוך לחרדה חברתית הוזכר קודם בנוגע לחשש מדחיה, עימות או חיכוך. אך הדבר לא בהכרח מסתכם בזאת. אצל אחדים, הרגישות לערכים, נורמות וקודים לברתיים אחרים כל כך גדולה, עד כי הם יכולים להיות עסוקים באופן מטריד במחשבות על מה שאחרים חושבים על כל צעד קטן שהם עושים. מצב כזה מרגיש כמו להיות תחת זכוכית מגדלת והוא יכול להיות בלתי נסבל עד כדי כך שהוא משפיע על צמצום של מפגשים חברתיים והתרחקות מהם.  

 

12. אין עתיד ואין תקנה -אחת מהתוצאות של דימוי עצמי נמוך וחלק מתפיסה זו ביחס לעצמי היא העמדה כי מה שהיה הוא שיהיה. כלומר אין אפשרות לשנות ולכן העתיד צפוי להיות כמו העבר בנוגע לכישלונות ולאכזבות שעמן. המצב כזה אדם עלול לומר על עצמו "אני כישלון" ובכך לתת לעצמו ייחוס כולל ולכאורה קבוע. בתהליך של טיפול בדימוי עצמי נמוך, עניין זה הוא ללא ספק זהו אחד המכשולים הגדולים בהתמודדות של המטופל באפשרות שייווצר שינוי בחייו.

 

הסימפטומים הללו, למרות שהם מכסים טווח רחב, הם רק חלק מהאפשרויות הקשורות לדימוי עצמי נמוך. יחד עם זאת, יש להביא אותם בחשבון במהלך של טיפול בדימוי עצמי נמוך תוך התייחסות לכל מקרה ומקרה. ננסה לעשות כעת צעד נוסף בהכרת הסיבות שיש בכוחן להשפיע על כך שאדם ייחס לעצמו ערך נמוך.

 

 

 

טיפול בדימוי עצמי נמוך - לחצי כאן ליצירת קשר

 

 

ג. סיבות לדימוי עצמי נמוך

 

יסודו של הדימוי העצמי הוא כפי שציינתי - בהשוואה לאחרים - ובייחוסים שאדם נותן לעצמו או מסכים לייחס לעצמו. כפי שנראה, מערכת הייחוסים הזו קשורה גם באופן שאדם מקבל את מה שאומרים עליו אחרים.

אנסה להתייחס כאן למספר סיבות מרכזיות שיש בהן כדי השפיע על דימוי עצמי נמוך.

 

ערך עצמי נמוך

 

מתן ערך עצמי נמוך בהשוואה לאחרים יכול להתבסס על היבטים רבים כמו : הישגים נמוכים בבית הספר, בלימודים בכלל או בתחום המקצועי. אדם יכול לחוש נחות בגלל יכולת כלכלית נמוכה – בסביבה חברתית שבה שימוש במותגים יוקרתיים הוא בעל ערך. לבישת מותג לא מוכר, כמו בבית ספר שבו יש מי שלובשים ביגוד ממותגים יוקרתיים, יכול להשפיע על הערך העצמי של הילד.

אתגר גדול יותר בנוגע לדימוי העצמי שיסודו בהשוואה לאחרים הוא במקרים שישנה שונות פיזית כמו נכות פיזית הנראית לעין. ובעניין של מה שנראה לעין – עודף משקל שהוזכר קודם ומראה חיצוני בכלל. היבטים אלה של דימוי גוף יש בהם כדי להשפיע על הערך העצמי בהתאם לערכים שנותנת להם החברה. השאלה "מה יגידו?" הנה שאלה מכרעת כאן.

בשנים האחרונות ישנה הכוונה חינוכית שמטרתה לקבל את השונה. הכוונה כזו בהחלט יכולה להשפיע לטובה, אך אינה מספיקה תמיד.

 

יחסם של המטפלים הראשונים

 דימוי עצמי נמוך - העל אני

המטפלים הראשונים בילד הם ההורים ולאחר מכן מטפלים אחרים - גננות ומורים. יחסם של כל אלו שצוינו משפיע השפעה מכרעת על יסודות ההערכה העצמית ומה שישפיע על היבטים של הדימוי העצמי בבגרות. הקשיים הקיימים בחינוך הילדים מצד ההורים והמורים מביאים לעיתים את אלה לגעור בילד ולפגוע בו.

 

אחד המשפטים ההיסטוריים והמפורסמים בעניין זה הוא "לא יצא ממך כלום". אמירה כזו שגרסאות שלה נאמרות בשעת כעס יכולה להיות עם השלכות מרחיקות לכת עבור הילד בכל מה שקשור לאמונה שלו ביכולתו ולאפשרות שיצליח במעשיו.

אמירות כאלה עלולות לעבור תהליך של הפנמה וכך הופך בבגרותו האדם עצמו למבקר החריף ביותר של עצמו, דבר שיכול להוביל לתקיעות, שיתוק ופגיעה בהנעה (מוטיבציה) ואפילו הרס עצמי. ראו בהקשר לכך גם - העל אני.

 

אובדן אהבה

 

היבט מוקדם בעל השפעה על דימוי עצמי של אדם קשור לאחת מהתופעות הידועות בקרב משפחות צעירות. זהו השינוי בהתנהגות של ילדים כאשר נולד להם אח או אחות חדשים. הדבר הדבר יכול להיות בולט במיוחד אצל הילד הראשון, לאחר הגעתו של הילד השני למשפחה. הבכור, שהיה עד עתה מרכז תשומת הלב של ההורים רואה כיצד מורעפת אהבה על התינוק החדש וחש כי תשומת הלב שמוענקת לו היא פחותה. אובדן זה של אהבה יצור לעולם צלקת בנפשו של הילד, השאלה היא רק לגבי גודלה והשפעתה על חייו בהמשך. אובדן זה של חלק מאהבת ההורים לטובת ילד אחר היא פגיעה שמהווה רכיב במה שעשוי להתאפיין בחרדת נטישה בבגרות ובקנאה במסגרת יחסים חברתיים ויחסים של זוגיות.

 

דימוי עצמי נמוך

 

אני קטן והם גדולים, אני חלש והם חזקים, הם מגיעים לדלת הארון ואני לא מגיע, אני לא יודע והם יודעים, הם נוהגים באוטו ואני לא. אין אדם שלא חווה נחיתות. למעשה, נקודת המוצא של הילד הקטן היא תחושה של נחיתות ביחס לאחרים הגדולים ממנו – הוריו, אחיו ובוגרים אחרים. הרשימה הקצרה שאתה התחלתי בחלק זה היא רק קצהו של מה שחווה ילד במשך שנים רבות. יקחו מספר שנים עד שיוכל לפתוח את המקרר, לחצות כביש, לקנות בחנות, לנהוג ברכב. עד אז הוא תלוי באחרים. את שאיפתו של הילד לעצמאות ולהיות "כמו הגדולים" אפשר גם לייחס לכמיהתו שלא להיות נחות.

למרות זאת, יש מי שהתגברו במידה רבה על כך ואותות תחושת הנחיתות הותירו בהם מעט מאוד. עבור אחרים התרחשו חוויות שהשפיעו על יצירת סימפטום שמתבטא בדימוי עצמי נמוך ביחס לאחרים.

 

העל אני

 

העל אני או כפי שהוא מוכר יותר בשמות אני עליון או סופר אגו היא ערכאה נפשית שמהווה עבורנו בני האדם, היצורים החברתיים, אידיאל לאני ומצפן להתנהגות. אידיאל האני מתהווה אצל כל אחד באופן שונה ומושפע מהחינוך ומהפנמת הערכים בילדות. הגשמה של אידיאלים אישיים מובילה לתחושת אופוריה, אך פער גדול בין מצבו או מעשיו של אדם ביחס לאידיאל האני יכולה להוביל להלקאה עצמית, הרס עצמי, לתחושה של אשמה, ייחוס ערך נמוך לעצמי ולהשפיע על הדימוי העצמי. מה את עושה לעצמך? מה אתה עושה לעצמך? מדוע?

 

דימוי עצמי נמוך מסיבות של מחלה כרונית, נכות גופנית או נפשית

 

כפי שראינו, אין אדם שתחושת הנחיתות נחסכת ממנו מעצם כך שהוא מתחיל את חייו כילד בעל יכולות גופניות ונפשיות נחותות משל הילדים הגדולים ממנו ומהמבוגרים. אולם, ברבות השנים פערים אלה מצטמצמים והוא יכול להגיע למעמד של שוויון או עליונות בהיבטים שונים של החיים.

עבודה קשה יותר ניצבת בפני מי שסובל מתופעה גלויה כמו טיקים או מי שהינו בעל נכות ממשית דוגמת מחלה כרונית מגבילה, צליעה, חירשות או עיוורון. במקרה כזה, בהשוואה הבסיסית שנעשית מול האחרים ישנה נחיתות מסוימת ממשית ולרוב גם קבועה. אולם, המציאות מראה כי יש מי שמצליח להיחלץ מהפגיעה בדימוי העצמי שלכאורה מתבקשת ממצבו. אנשים אלה מצליחים להתעלות על העניין ולא להילכד בחסרונם ביחס לאחרים. כך הם מצליחים שלא לתפוס את עצמם על בסיס מוגבלויותיהם, להצליח במעשיהם וגם לשמש השראה לאחרים.  

 

פגיעה וכישלונות

 

דימוי עצמי נמוך יכול להיווצר גם כתוצאה מפגיעה שנעשית על ידי אחרים במצבים חברתיים שונים. למשל, "דימוי עצמי נמוך בזוגיות" יכול להיות תוצאה של אהבה נכזבת.

אדם שנדחה מבחינה חברתית יכול שהדימוי העצמי שלו יפגע. במקרים קיצוניים, כפי שמתרחשים בתדירות גבוהה יותר בחברת הילדים והנוער, מעשים של חרם ובידוד של ילד או ילדה יכולים להשפיע בצורה דרמטית על הדימוי העצמי ולהביא לדיכאון ולדימוי עצמי נמוך.

לעיתים, גם פגיעה פיזית או תקיפה יכולים להביא להשפעה כזו, אך במקרה כזה מתרחשים תהליכים מורכבים יותר שלא כאן המקום להרחיב לגביהם.

כישלון בשדה החברתי הוא רק אחד מהזרזים ליצירת דימוי עצמי נמוך אך לא היחיד. כישלנות בתחום הלימודי, בספורט, בתחום התעסוקה או בניסינות לבנות קשר זוגי יכולם גם הם לתת את אותותיהם.

 

ביטחון עצמי נמוך

 

במאמר זה לא עשיתי הבחנה ברורה במושגים ערך עצמי נמוך, דימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי נמוך. ציינתי כי הם קשורים זה בזה ולענייננו כאן נדמה לי שהדבר יספיק. למרות זאת, כדאי לציין שניסיונות כושלים ודחיה של בקשות על ידי אחרים, יש בהם בכדי לפגוע באמונה לגבי היכולת העצמית ובביטחון העצמי, לצמצם למשל מימוש פוטנציאל אפשרי ולהשפיע גם כן על הדימוי העצמי. כך לדוגמא כאשר מטופל מעיד על עצמו כסובל מ - חוסר ביטחון עצמי בזוגיות, הוא יכול להביע באותה נשימה את חששותיו המגוונים ליזום קשר עם בחורה שמוצאת חן בעיניו ולהתייחס לסיכויי ההצלחה שלו למצוא בת זוג בפסימיות רבה.

 

 

ד. הקשרים של דימוי עצמי נמוך בקרב שכבות גיל שונות

 

ביסודו של דבר תסמינים של דימוי עצמי נמוך יכולים לבוא לידי ביטוי מגיל מוקדם מאוד ולמשך כל החיים. הסימפטומים של דימוי עצמי נמוך יכולים לבוא לידי ביטוי בתחומים שונים כאשר חלקם קשורים ליחסים עם אחרים וחלקם ביחסים עם העצמי (בהיבט המודע).

 

לצורך הפשטות ניתן לדבר על סימפטומים בולטים בכל שכבת גיל כגון : דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים, דימוי עצמי נמוך בקרב בני נוער, דימוי עצמי נמוך אצל ילדים. אם נשים לב, בהגדרה של המושג דימוי עצמי, כפי שהסברתי בתחילה, ישנו מהלך של מתן ערך, דבר שמתחיל להתרחש בגיל מוקדם ונמשך לאורך החיים. יחד עם זאת, יש להביא בחשבון שלענייננו - שכבת הגיל היא סביבה חברתית שבה הבעיות הקשורות לדימוי עצמי נמוך רק לובשות את האופי המיוחד להן בהקשר הרלוונטי הזה. כך, אדם שסבל מבעיות שיסודן בדימוי עצמי נמוך ובאו לידי ביטוי בקושי בלימודים בבית הספר היסודי יכול לסבול מקשיים בעבודה שנובעים מאותן סיבות במערך הנפשי שלו.

 

סביר מאוד שפגיעה בדימוי העצמי בגיל מוקדם תשפיע גם בגיל מאוחר, אם לא טופלה, ותבוא לידי ביטוי בקשיי התמודדות שונים כפי שהוסבר קודם. ללא ספק, הפגיעות בדימוי העצמי הנמוך בגיל הילדות בדרך כלל רבות יותר והשפעתן יכולה להיות גורלית, אך גם בגיל ההתבגרות ישנו פוטנציאל גדול לפגיעה בדימוי העצמי.

 

לרוב, מבוגרים בעלי דימוי עצמי נמוך ושסובלים מתסמינים הקשורים לדימוי עצמי נמוך "סוחבים" את הדברים מגילאים מוקדמים יותר ויכולים לבוא לידי ביטוי ביחסים חבריים, בעבודה, ערך עצמי נמוך בזוגיות ועוד. ואולם, מצבים שונים גם בגיל הבגרות יכולים לחולל, גם הם, פגיעות משמעותיות בדימוי העצמי של האדם – בתחום המקצועי, ביחסי מין וזוגיות ובהקשרים חברתיים אחרים.

 

מובאות כאן מספר טבלאות והתייחסויות הנוגעות לסימפטומים של דימוי עצמי נמוך,  לייחוסים עצמיים ולסיבות שקיימת האפשרות שיהיו קשורות אליהן.

 

  • דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים

  • דימוי עצמי נמוך בקרב בני נוער

  • דימוי עצמי נמוך אצל ילדים

 

דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים

 

נראה כאן שלוש דוגמאות לסימפטומים שכיחים שעשויה להיות להם רלוונטיות לדימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים.

 

 

 

סימפטום / תסמין

 

סיבות וייחוסים אפשריים הקשורים לדימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים

 

 

הערות

 

קושי ביצירת יחסי זוגיות :

דימוי עצמי נמוך בזוגיות

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות 

 

* אני לא שווה הרבה.

* אין לי מה לתת לבן/בת זוג.

* אני לא נראה/נראית טוב.

* אין לי עבודה טובה מספיק.

* אני לא אוכל לגרום אושר

  לבן/בת הזוג שלי.

* ההורים שלו/שלה לא יאהבו

    אותי.

* אני לא מצליח ליצור קשר זוגי

  ארוך כבר הרבה שנים, זה

  אומר עליי משהו.

* אני חושב/ת שאני לא טוב/ה

  במיטה ולא יודע/ת מה

  לעשות בקשר לזה.

* אני לא מספק את "הסחורה".

* אני מתבייש במי שאני, במשפחה

  שלי, בכל מיני דברים..

* אני לא טוב/ה בזה.

 

 

הבאתי כאן דוגמאות אפשריות לקושי ביצירת יחסי זוגיות שסיבות אפשריות להן קשורות לדימוי עצמי נמוך בזוגיות.

יחד עם זאת, יש להביא בחשבון כי במורכבות הקיימת במערך הנפשי כמעט בלתי אפשרי להשתמש בכללי אצבע וכל מקרה צריך להיבחן לגופו. דבר זה נעשה במהלך של טיפול בדימוי עצמי נמוך.

 

מבוי סתום / תקיעות בעבודה:

דימוי עצמי נמוך בהקשר תעסוקתי

 

* זה רק מה שאני יודע לעשות ולכן אני

   תקוע.

* אף אחד לא יתמוך בקידום שלי.

* אני לא מסוגל לעשות תפקיד מקצועי

  יותר או בכיר יותר.

* לא יקבלו אותי במקום עבודה אחר.

* לא סתם לא קיבלו אותי – אני לא

  מספיק טוב.

* לא סומכים עלי כי אני לא מוכיח את

  עצמי.

* לא היתה לי עלייה בשכר המון זמן ואני חושש לבקש.

* אני לא מוכשר/ת, ככה אני.

 

תקיעות בעבודה - ביצוע תפקיד לאורך זמן רב וללא שינוי או קידום יכולים להביא במצבים מסוימים לשעמום ולתסכול. ללא ספק, חלק ממה שמשפיע על יכולתו של אדם להתקדם בעבודה מבחינת תפקידים ועניין אישי קשורים ליכולתו לבצע את עבודתו במקצועיות, להכיר ביכולותיו ולדרוש שינוי.

מי שמעוניין בשינוי וחסר את אלה עלול להיקלע למבוי סתום למשך שנים רבות.

 

 

 

יחסים חברתיים מעטים:

דימוי עצמי נמוך ביחסים בין אישיים כלליים

 

* אין לי מה לתרום במפגש עם אחרים.

* תמיד הייתי כזה בצד.

* אני משעמם, לא מצחיק או משהו.

* אני פוחד ליזום, בטח לא ירצו לקבל את מה שאני מציע.

* אני מרגיש אאוטסיידר, אני בעצם

  אאוטסיידר.

* אני לא זוכר שאהבו אותי כמעט.

* עד שכבר ניסיתי לעשות דברים בעבר לא הלך לי.

 

 

הצלחה במערכות יחסים חברתיות, בניית קשרי חברות ושמירה עליהם, ייזום קשרים חדשים והתמודדות עם בעיות ומשברים מצריכים כישורים רבים.

לענייננו כאן הם ודאי מצריכים גם את ההכרה בכך שיש לאדם ערך ולדעת משהו על הסיבות לכישלונותיו בעבר.

מוכנות לברר זאת ורצון לחולל שינוי חשובים לתחילת הדרך.

 

 

דימוי עצמי נמוך בקרב נשים:

דימוי עצמי נמוך נשים

* אני לא טובה מספיק.

* זה דבר שאני לא יכולה לעשות.

* זאת עבודה של גברים.

* אני גרועה בנהיגה.

* לא אוכל להתקדם בעבודה מעבר לכך.

* אני לא יפה מספיק

* אני שווה?

* אחרי גיל X אני כבר לא שווה...

* אם לא מחמיאים לי אני בדאון

* אני לא יכולה לעשות את זה וגם לא אוכל לשנות זאת.

 

לאורך ההיסטוריה האנושית היה מעמדן של נשים בתרבויות שונות נחות מזה של גברים.

ההבדל בין גברים לנשים בא לידי ביטוי בזכויות יתר של גברים מבחינות שונות של החוק והן במעמד החברתי.

התוצאה של מצב העניינים הזה היה שכל ילדה נולדה בעצם לעולם חברתי, חוקי ונורמטיבי, אשר הכתיב נקודת מוצא של דימוי עצמי נמוך לנשים.

 

 

דימוי עצמי נמוך בקרב מתבגרים  - גיל ההתבגרות

 

מובאים כאן שלושה סימפטומים הנוגעים לדימוי עצמי נמוך בקרב בני נוער ובגיל ההתבגרות.

 

 

 

סימפטום / תסמין

 

 

סיבות וייחוסים אפשריים הקשורים לדימוי עצמי נמוך אצל מתבגרים - גיל ההתבגרות

 

 

הערות

 

 

דימוי עצמי נמוך בגיל ההתבגרות: 

 

קשיים בתחום הלימודי:

דימוי עצמי נמוך בנוגע למסוגלות בתחום הלימודים.

 

 

* אני לא מבין את המורים וגם

   לא מסוגל להבין אותם.

* יש לי קושי להתרכז.

* חברים שלי מצליחים ואני לא.

* אני "דפוק".

 

התמודדויות בתחום הלימודי הם נחלתם של רובם המכריע של הילדים. הצלחה בלימודים מתאפשרת לנוכח גורמים רבים וכאשר ילד או מתבגר אינם מצליחים לעמוד בדרישות או מקבלים הערכות נמוכות יש לבצע הערכה מקצועית בקשר לכך.

יחד עם זאת אצל חלק מהילדים יקשר חוסר ההצלחה בלימודים להערכה עצמית נמוכה עד כי לא ברור מה גרם למה:

 

ערך עצמי נמוך ⇐ גרם לחוסר הצלחה בלימודים

או

חוסר הצלחה בלימודים ⇐ גרם לערך עצמי נמוך

 

בדיקה זו נעשית במהלך של טיפול בדימוי עצמי נמוך. 

 

 

דימוי עצמי נמוך בגיל ההתבגרות: 

 

קושי בקשרים חברתיים וזוגיים:

דימוי עצמי נמוך והקשר עם אחרים.

דימוי עצמי נמוך בזוגיות

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות 

דימוי עצמי נמוך ביחסי חברות 

 

מיניות

יש לי שאלות לא פתורות בנושא זהות מינית

 

* לא אוהבים אותי.

* אני נראה "על הפנים"

* אין מה לאהוב בי.

* אני לא קול ( Cool)

* אני ביישן וגם קצת פחדן.

* חושבים עלי שאני מוזר.

* אני לא סגור/ה על עצמי ביחסי בנות בנים.

* לא מפרגנים לי ברשתות

    החברתיות.

* אין לי מה לתת לבן או בת זוג.

* אני לא נראית מספיק טוב.

* אני לא יודע מה עושים ומה צריך לעשות כדי שיהיו לי יחסים זוגיים.

 

 

כאשר הקשרים החברתיים טובים ומוצלחים בעיקרם, אדם בדרך כלל לא שואל את עצמו שאלות. אולם, כאשר ישנן בעיות עולה השאלה "מה לא בסדר?". נערים ונערות בעלי דימוי עצמי נמוך שואלים זאת עם ייחוס לעצמי "מה לא בסדר איתי?" ויותר מכך עונים לעצמם תשובות כפי שמוצג כאן.

חלק מהקשיים יכולים להיות קשורים בכישורים החברתיים וחלקם בסביבה ספציפית – את ההערכה לסיבות והשינויים הנדרשים אפשר לעשות באופן עצמאי ובמידה ואין שינוי להיעזר בגורם מקצועי.

 

 

 

 

 

דימוי עצמי נמוך בגיל ההתבגרות: 

 

מעשים ודברים של הרס עצמי:

דימוי עצמי נמוך ופגיעה בעצמי.

 

 

 

* אני לא שווה ותמיד אמרו לי את זה.

* מגיע לי כל "החרא" הזה.

* לא בא לי לעשות כלום, אני "נרקב".

* אני לא אגיע לשום דבר.

* אני לא יודע מה אני רוצה.

* אף פעם אני לא אצליח.

 

 

ביקורת עצמית קשה בשילוב של רגשות אשמה ונחיתות עלולים להוביל לדכדוך מתמשך, להיעדר אנרגיה וחיוניות ואף לפגיעה בעצמי בדרכים שונות.

כיוון זה של "לרדת על עצמי", יכול ממש להפוך למאפיין ומצד שני ניתן לחולל בו ובחייו של האדם שינויים. כאן עולה השאלה: "מדוע זה כך?" ובהמשך גם שאלת הבחירה.

 

 

דימוי עצמי נמוך אצל ילדים

 

בשונה ממתבגרים ומבוגרים שבמרבית המקרים יכולים לבטא את עצמם טוב יותר מילדים, הרי שדימוי עצמי נמוך אצל ילדים לא בהכרח יתבטא בייחוסים ברורים בקשר לעצמי.

כאן אנחנו ניצבים לרוב בפני ייחוסים לא מודעים של הילד לעצמו שחלקם כולל אספקטים של דימוי עצמי נמוך ותחושות של נחיתות ובהתאם להם גם נגזרות התנהגויות שונות.

 

כפי שהסברתי כבר כמה פעמים, לא ניתן לדעת מראש לקשר בין התנהגות כלשהי לעניין שעומד מאחוריה, יחד עם זאת ניתן לשער אודות הסיבה להתנהגות ובהמשך לבחון זאת באופן מקצועי.

 

כך, תסמינים כגון אלה יכולים להיות תסמינים שיש להם קשר לדימוי עצמי נמוך אצל ילדים:

 

  • התייחסות רבה של הילד או הילדה למה שאין לו ויש לאחרים.

  • הסתגרות.

  • היעדר השתתפות במשחקים בהפסקות בבית הספר

  • קשיים בלימודים.

  • התפרצויות זעם גם כתוצאה מכישלונות קטנים.

  • הפרעות אכילה.

 

יחד עם זאת, בהחלט ישנם מקרים בהם ילדים יבטאו באופן ברור ומילולי את הערכתם הנמוכה וחוסר הביטחון שלהם בעצמם. 

 

ואולם, הדרכה של ההורים ועבודה טיפולית עם הילד יכולים להביא לשינויים משמעותיים, פעמים רבות מהר יותר מאשר בטיפול בדימוי עצמי נמוך במבוגרים.

 

ה. טיפול בדימוי עצמי נמוך - פניה לעזרה מקצועית

 

אחד מהמאפיינים השכיחים אצל מי שסובל מדימוי עצמי נמוך הוא ההכללה של היבט מסוים בעצמי אל כלל העצמי.

למשל, מי שחלש בלימודי מתמטיקה יאמר על עצמו שהוא לא טוב בלימודים, מי שסובל מעודף משקל עלול לומר שהוא מכוער ולא יכול למצוא בת זוג ומי שלא הצליח בתפקיד מסוים בעבודה מבטל את האפשרות שיצליח בקריירה בכלל.

 

טיפול בדימוי עצמי נמוך יכלול אפיון ובידוד של ההיבט שמשפיע על הדימוי העצמי והוא לעיתים אחד מהדברים הראשונים שיכולים להתרחש במפגש עם המטפל. ההכרה כי מדובר בעניין מסוים ולא בכל ההיבטים בחיים יהיה הצעד ההתחלתי שלאחריו תהיה אפשרות להתייחס לדבר שמשפיע כל כך על הדימוי העצמי ועל ההשלכות שלו, כפי שפורט בחלק שנוגע לסימפטומים של דימוי עצמי נמוך.

 

בהמשך הטיפול, יוכל המטופל לפגוש את הסיבות שהובילו לדימוי העצמי הנמוך אם הדבר תלוי בביקורת עצמית מוגברת, בתפיסת המראה החיצוני כבעייתי, כישלונות בעבר ועוד. מתוך בירור זה ובהדרכת המטפל ניתן יהיה לבנות עמדה חדשה, להתרחק מההכללה על העצמי, להיחלץ מהמלכוד והקיפאון שבדימוי העצמי, להיכנס למהלך של תנועה וליצור דברים חדשים.

 

בנוסף, במקרים מסוימים רגש נחיתות עשוי דווקא להיות אחד מהגורמים שיהוו את מקור ההנעה לפעולות ולהישגים. במהלך של טיפול, עם הכרה בכוחות מסוימים ובסיועו של המטפל, עשויה להתפתח אמונה שניתן להתקדם ולהשיג למרות מה שנתפס עד כה כנחיתות ופגע בדימוי העצמי.

 

 

טיפול בדימוי עצמי נמוך - לחץ כאן ליצירת קשר

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא דימוי עצמי נמוך: