חוסר ביטחון עצמי בזוגיות | טיפול והכוונה

 

 

א. חוסר ביטחון עצמי בזוגיות - רקע

 

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות הוא ביטוי המגלם בתוכו הערכה נמוכה בנוגע לאפשרות של  אדם מסוים לקיים יחסי זוגיות שיהיו לשביעות רצונו או לקיים יחסי זוגיות בכלל.

 

לעומת זאת, ביטחון עצמי בזוגיות מבטא אמונה ותחושת ודאות, גם אם לא מלאה, לגבי היכולת והאפשרות שתתקיים זוגיות ואפשר שגם תהיה טובה.

 

על פי רוב, השימוש במושג -חוסר ביטחון עצמי – נעשה במובן הרחב. ובאמת, נדמה לנו שמי שנתפס כבעל ביטחון עצמי, גם אם אנחנו לא יודעים בדיוק להסביר מדוע, חש ביטחון כל הזמן ולגבי כל דבר.

בדברים הללו יש כמובן מידה מסוימת של אמת, אבל גם תדמית שמתקבלת ומועצמת ותוספות מהדמיון שנותנות לאחר צביון אידיאלי.

בכל אופן, יש ודאי יסודות נפשיים אשר משפיעים השפעה רחבה בנושאים של ביטחון עצמי. לכן, אנחנו ננסה לגעת כאן קצת בנושא הכללי ולנסות לתת דגש בהיבט ספציפי שלו : חוסר ביטחון עצמי בזוגיות.

 

 

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות 

ב. חוסר ביטחון עצמי – כללי

 

במובן הכללי של המושג, חוסר ביטחון עצמי נוגע לתחושה שלילית ביחס לאפשרויות שדברים שנוגעים לאדם עצמו יוכתרו בהצלחה. במילים אחרות האדם לא מאמין שילך לו, שיצליח לו, שיאהבו אותו.

 

תפיסה שלילית לגבי האפשרות שדבר מה יצלח כוללת בין השאר חוסר אמונה שבאה לידי ביטוי באמירות כמו: "אין סיכוי שאצליח", תפיסה של חוסר מסוגלות – "זה לא משהו שאני יכול לעשות", הערכה עצמית נמוכה באופן כללי ןבעניינים ספציפיים -  "אין לי מה לתת".

 

אחד מהמאפיינים שמתלווה לעיתים קרובות לתחושה של חוסר ביטחון עצמי הוא רגישות רבה לדחיה מצד אחרים. מאפיין זה משפיע על התפתחותן של עכבות בנוגע ליוזמות וניסיונות ליצור קשר חדש. רגישות זו נוגעת גם  להקשרים שונים במובן החברתי הרחב יותר וודאי גם על חוסר ביטחון עצמי בזוגיות.

 

ג. חוסר ביטחון עצמי בזוגיות

 

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות רלוונטי על פי רוב לאלה שמעוניינים בזוגיות אך זו לא מתרחשת, לעיתים גם לא נראית באופק.

התחושה הכללית היא של השקפת עולם סקפטית ביחס לאפשרות שהדבר יצלח הודות לתחושת נחיתות, הססנות, חוסר ידיעה מה ניתן לעשות ולפעמים גם ניסיונות עבר כושלים במיוחד אם היו בהם אלמנטים טראומטיים כמו בגידה או קנאה מתמשכת.

 

במצב נפשי יש בו חוסר ביטחון עצמי בזוגיות, מימוש האפשרות של זוגיות מוצלחת יכול להיראות כדבר בלתי מושג ושלא ניתן להשיגו.

בהינתן הדברים הללו, הנכונות לעשות מעשים וליטול סיכונים אינה על הפרק וישנה תחושה של חוסר אונים.

אחד מהדברים המצערים בקשר לכך הוא שבמקרים רבים מתווספים על חוסר ההצלחה המעשי, רגשות אשמה והלקאה עצמית.

 

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות

 

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות יכול גם לנבוע מתוך ניסינות עבר, שלא לומר ניסיונות טראומטיים. ניסיונות כושלים, פרידה באופן חד צדדי או מעשה של בגידה - כל אלה עלולים לצרוב זיכרונות כואבים ולהשפיע מאוד על תנועה אפשרית לקראת יחסי זוגיות טובים ובריאים. 

 

 

ד. יסודות נפשיים והיסטוריה אישית

 

ביטחון עצמי, הערכה עצמית גבוהה ותחושת מסוגלות מבטאים הלך רוח פוטנציאלי של אדם ביחס לעצמו וליכולותיו.

ההיבטים הנפשיים הללו מתהווים במהלך ההיסטוריה האישית של כל אחד ואחד וקשורים לעניינים מגוונים.

ניתן להצביע על מספר דברים שכדאי להביא בחשבון:

 

ההורים והמטפלים

 

הורים, ומטפלים אחרים בילדות, כמו סבים וסבתות ואחרים, נוטים לפעול באחת משתי דרכים עיקריות ביחס לילדים – חיזוק חיובי וביקרות שלילית.

כמובן, הדרכים הללו הן רק שתיים מבין שלל התנסויות שהילד נחשף אליהן, אך לא נקל בהן ראש, גם לא באופן שבו הילד הקטן והמתפתח הושפע ולמד להגיב אליהן.

 

ניסיון החיים

 

הגורל וניסיון החיים מביאים עימם עניינים מעניינים שונים : מה היה מצבם של ההורים בשנים הראשונות שהילד גדל? מה מקומו של הילד בסדר הלידה ואילו משמעויות היו לכך?  אילו דברים שהילד – האדם חווה במהלך חייו התקשרו עם חוויה של הצלחה ואילו עם כישלון? כיצד חוויות אלה נתפסו כזמניות, כקבועות ורלוונטיות לתפיסה העצמית? מה היו מערכות היחסים הזוגיות שהילד = האדם נחשף אליהן במהלך החיים?

השאלות הללו הן רק חלק משאלות חשובות ורלוונטיות שנוגעות לניסיון החיים ולהיסטוריה האישית של כל אחד ואחד ולתוצאות מסוימות שהתהוו בגינן.

 

ה. טיפול – חוסר ביטחון עצמי בזוגיות

 

טיפול במצב עניינים של חוסר ביטחון עצמי בזוגיות יכוון אם כן לכל הנקודות שצוינו קודם. ועוד, מה שצוין קודם נכתב באופן כללי. חשוב להדגיש, כל אדם הוא עולם ומלואו ולכן, ניסיון החיים והחוויות הסובייקטיביות הן אלה החשובות.

בהיבטים הרלוונטיים האלה ובהתנסויות הייחודיות של כל אחד יש לשים את הדגש בטיפול. עיבוד של נקודות כואבות, חיזוק ופתיחה של הדרך לצמיחה והתפתחות איתנה הם חלק חשוב בעבודה הטיפולית.

 

 

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא דימוי עצמי נמוך: