אובססיה - Obsession | מחשבות אובססיביות | טיפול באובססיה

מהי אובססיה? אובססיה היא מושג שבא לבטא פעילות נפשית שיש עימה כפייתיות. כלומר, מחשבה או מעשה שמתרחשים או נעשים מתוך כפייה פנימית. למשל, רעיון או תוכן לא נעים שעליו האדם חושב ללא רצונו ומחשבות טורדניות שחוזרות על עצמן. אובססיה יכולה לבוא לידי ביטוי גם במעשים שונים וטקסים שעושים מתוך תחושת כפייה.

נראה כמה צורות של אובססיה:

 

אובססיה בזוגיות - אובססיה יכולה לבוא לידי ביטוי במה שמכונה "אובססיה בזוגיות" או "אהבה אובססיבית", עד כדי מקרים של אהבה חולנית.

 

פרפקציוניזם וטוטאליות - אובססיביות לאדם יכולה להתקיים לא רק במסגרת של זוגיות ולעיתים אומרים על אדם שהוא אובססיבי גם אם הוא סוג של "פרפקציוניסט", "טוטאלי" או דבק במשהו לאורך זמן.

 

עיסוק אובססיבי בדבר מה - עיסוק אובססיבי בנושא מסוים, כלומר מבלי יכולת להרפות, מבטא גם הוא היבט של אובססיה.

 

אובססיה טורדנית כפייתית - הפרעה נפשית שכוללת על פי רוב מספר סימפטומים, כפי שיפורט בהמשך.

 

בתחום הזה עולות שאלות רבות כמו: איך מטפלים באובססיה? מה בין אובססיה אחת לאובססיה אחרת? מיהו בכלל אדם אובססיבי וגם איך להפסיק להיות אובססיבי

 

אובססיה - רקע

 

פירוש המילה אובססיה

 

לשם פירוש המילה אובססיה נתחיל במקורה של המילה אובססיה אשר מגיע מהשפה הלטינית מהמילה Obsidere שמשמעות אחת שלה היא מצור ומשמעות אחרת היא - מתקפה בלתי פוסקת. מקור אטימולוגי נוסף היא המילה  Obsideo  שאחת ממשמעויותיה היא – להיות תחת ריתוק או בשבי. המילה האנגלית obsession שהגיעה ממנה, הושאלה במאה ה- 17 לתחום הנפשי בהקשר לרעיון שאדם עסוק בו, דבר אשר הוא שקוע בו ומהווה דבר מרכזי בהלך הרוח שלו (19). אם כן, מהי אובססיה? אובססיה בעברית היא טֵירָדון, דיבוק או כפייה - שלוש מילים שמייצגות היבטים של אובססיה, כפי שנראה בהמשך.

 

הבדלים בין צורות עיקריות של אובססיה

 

אובסיה טורדנית

 

אובססיה טורדנית מופיעה בסיווג הפסיכיאטרי תחת השם או.סי.די - (OCD - obsessive compulsive disorder) ונהוג לתרגם אותה  לעברית כ- הפרעה טורדנית כפייתית - אובססיבית. הביטויים המרכזיים של אובססיה טורדנית הם מחשבות טורדניות הפוגעות בתפקוד וכן מעשים כפייתיים כמו טקסים שונים. טקסים ומעשים כאלה יכולים לבוא לידי ביטוי בשמירה על סדר וניקיון, הַתְנָיוֹת ואמונות תפלות, טקסי שינה ועוד. מעשים אלה מלווים במידה משתנה של חרדה. הסבל נגרם כתוצאה מההתמודדות הפנימית הזו והשאיפה היא להיפטר מהמחשבות ומהצורך לבצע את המעשים הכפייתיים.

 

אובססיה בזוגיות

 

אובססיה מפורסמת אחרת היא אובססיה בזוגיות שהיא למעשה אובססיה לגבר או אובססיה לאישה. היבט זה של אובססיה מכונה גם אהבה אובססיבית, שהיא אובססיה לאדם מסוים והיא באה לידי ביטוי בצורות שונות כמו מחשבות טורדניות בהקשרים של זוגיות, פנטזיות על איחוד, מעקבים פיזיים ודיגיטליים, חוסר שקט מתמשך והיבטים נוספים כפי שנראה בהמשך. השאלות המרכזיות כאן נוגעות לאפשרות לקיים את הקשר מחד ומנגד נשאלת השאלה איך לצאת מאובססיה לגבר או לאישה.

 

חתירה לשלמות

 

חתירה לשלמות (פרפקציוניזם) אף היא יכולה להיות סוג של אובססיה, אשר חלק מהמאפיינים שלה הוא קושי בקבלת החלטות בענייני החיים השונים ובעקבות כך קיפאון, השתהות ועיסוק מופרז בחשיבה ולעיתים גם פסילה מהירה של דברים שאינם עוברים סף של קריטריונים שונים. כאן נפגע בעיקר ההיבט התפקודי בשדות שונים של החיים כמו עבודה, לימודים ועניינים חברתיים. יחד עם זאת, גם ענייני האהבה עלולים להיפגע כאן כתוצאה מהקושי למצוא בן זוג או בת זוג "מושלמים".

 

ישנו הבדל בין הצורות השונות של האובססיה, והגם שבהיבטים מסוימים יש דמיון ביניהן ואפילו שלפעמים הן מופיעות במקביל אצל אותו אדם, כדאי להבחין ביניהן על מנת לתת את ההתייחסות הטיפולית המתאימה. יחד עם זאת, אין ספק שמאפיין בולט של אובססיה הוא עניין החזרתיות.

  

החלקים במאמר זה

א. אובססיה טורדנית - התמונה הקלינית

 

ב. ניסוחים פסיכואנליטיים ראשונים בנוגע לאובססיה טורדנית.

 

ג. אובססיה טורדנית - הקשרים של טיפול.

 

ד. אובססיה בזוגיות: אובססיביות בקשר זוגי, אהבה אובססיבית והקשרים של טיפול.

 

ה. הבחנה בין אובססיה טורדנית לאהבה אובססיבית.

 

 

טיפול פסיכואנליטי באובססיה - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

א. אובססיה טורדנית - התמונה הקלינית 

 

התמונה הקלינית הוא מושג רפואי אשר בא לתאר תופעות וממצאים שעולים בבדיקה הרפואית ובאמצעות האינפורמציה שהחולה מוסר לרופא. ננסה להיעזר במושג זה על מנת לתאר את התלונות השכיחות של מי שסובל מאובססיה.

בשלב ראשון נוכל לומר כי הסימפטומים של האדם מתמקדים בתחום הנפשי והם מהווים את המוקד לסבל שלו.

נשאל אם כך - מהם הסימפטומים הנפשיים האלה ?

 

1. מחשבות טורדניות אובססיביות

 

מי שסובל מאובססיה מוטרד לרוב ממחשבות טורדניות כפייתיות שהוא איננו מעוניין לחשוב עליהן, יש המכנים את המחשבות הטורדניות "מחשבות פולשניות". זאת, משום שהמחשבות עולות בראשו של האדם, פולשות, למרות שאין לו שום עניין שהן תהיינה שם. במקרים מסוימים יש שמדווחים על תחושה של דחף לעשות דבר מסוים שנראה להם משונה או מוזר, אפילו חולני.

 

לדוגמא, עולות מחשבות טורדניות מיניות לא רצויות או מחשבות טורדניות לעשות דבר קיצוני שיפגע באחרים, לעיתים אפילו באנשים הקרובים. אך אלה הם רק חלק מהתכנים. יש מי שסובל ממחשבות טורדניות על ענייני תזונה, מחשבות טורדניות על היבטים בגוף, יש שמבצעים פעולות של ספירת חפצים, אנשים ועוד ועוד. תחושת הזרות ביחס למחשבות הפולשניות מעלה אצל חלק מהאנשים את המחשבה על האובססיה כדיבוק.

 

כפי שנוכל לראות בהמשך, מחשבות טורדניות, שאותן האדם מזהה ומהן הוא בעצם סובל, הן תוצאה של מספר עניינים אשר להן בסיס נפשי ומופיעים על רקע תהליכים נפשיים שהתרחשו קודם לכן, חלקם בלא מודע. חלק מההתמודדות המודעת עם העניין מביאה לניסיונות להגדיר את המחשבות הטורדניות ולחלק אותן לקטגוריות שונות כגון:

 

* מחשבות אובססיביות וטקסים שונים

* מחשבות אובססיביות חודרניות בעקבות טראומה

* מחשבות אובססיביות בהריון

* מחשבות אובססיביותעל מוות

* מחשבות אובססיביות אצל ילדים ומתבגרים

* מחשבות אובססיביות שליליות

* מחשבות טורדניות אובססיביות בזוגיות, כלומר מחשבות שנוגעות לאהבה, אובססיה לאדם - אובססיה לגבר או אובססיה לאישה (ראו הרחבה והבדלים בחלק ד')

 

מחשבות טורדניות אובססיביות מופיעות אצל מבוגרים אך כאמור עלולות להופיע גם אצל ילדים ומתבגרים ויכולות לגרום סבל רב וייאוש, במיוחד לאור חוסר ההצלחה בניסיונות הטיפול העצמיים. חשוב לציין כי מחשבות טורדניות הינן סימפטום ובהתאם לכך, טיפול במחשבות טורדניות, כפי שיובן בהמשך הוא תוצאה של הטיפול הכללי באובססיה.

 

2. מאפיינים מתמשכים

אובססיה- התנהגות כפייתית 

הפונים לטיפול מדווחים על כך שהם מותשים מחשיבה ושאין להם מנוחה כי "הראש לא מפסיק לעבוד" ואם הלחץ גדול יכולים גם להופיע טיקים, בד"כ באופן זמני. יוצא שההתמודדות עם העניין מלווה לא אחת בהרהורים ומחשבות בלתי פוסקים. הרעיון האובססיבי והמחשבות הפולשניות מקושרים לאפקט רגשי ומי שסובל מאובססיה מדווח במקרים רבים כי הרעיונות והמחשבות הטורדניות הללו מלוות ברגשות אשמה. במקרים אחרים, כאשר מופיע דחף לעשות משהו נורא הדבר יכול להיות מלווה גם בחרדה.

 

3. האני

 

אחת מהחוויות המרכזיות של מי שסובל ממחשבות טורדניות ומרעיונות טורדניים היא של זרות. הסובלים מרבים לייסר את עצמם בשאלה: מאיפה זה הגיע?  האובססיה נתפסת כמוזרה או שישנן מספר אובססיות מוזרות. הרעיון עולה פתאום, הדחף מופיע ומשתלט על ההוויה. מרגע זה ישנו עיסוק אובססיבי בעניין. אובססיה וחוסר ההיגיון שמאפיין אותה מעלה לעיתים ספקות לגבי דברים אחרים בחיים שקודם היתה לגביהם תחושה של ודאות, כלומר ישנו ערעור מסוים של האמונה והביטחון בדברים.

 

למעשה, הטרדה היא לא רק ממה שעולה אלא גם בהשפעה המתרחבת והולכת של המחשבה האובססיבית וההרהורים לגבי על היבטים אחרים של החיים. 

 

4. התוצאות

 

אובססיה ומחשבות טורדניות הן דוגמא לסבל נפשי שיכול להימשך שנים רבות. התלונות השכיחות הן עייפות, הפרעות שינה, פגיעה ביכולת לעבוד, קושי לבצע מטלות לימודיות, קשיי ריכוז השפעה על הדימוי העצמי (ראו ערך - דימוי עצמי נמוך) ועוד. הקרובים יכולים לשים לב הרבה פעמים כי האדם נמצא עימם בגופו אך ראשו במקום אחר.

 

מחשבות טורדניות יכולות להיות קשורות לפגיעה באדם, מחשבות טורדניות מיניות או מחשבות אובססיביות בעניינים אחרים. כאשר ישנן מחשבות טורדניות מיניות או מחשבות טורדניות בעלות אופי אלים, מתלווים למחשבות הללו ייסורי מצפון הנוספים על הסבל שכבר ממילא קיים. תוכן המחשבות הפולשניות יכול להיות כל כך גרוע עד כדי כך שלא ניתן לדבר על כך עם אף אדם קרוב. כך, בנוסף לכל מה שצויין ישנה גם בדידות קשה שקשורה להסתרה המתמשכת של הדבר.

 

אובססיה היא משהו שניתן להסתיר ויש הרבה שעושים כך, אך יש לכך לעיתים מחירים גבוהים בעיקר במה שקשור ליחסים עם אחרים. אובססיה יכולה להשפיע גם על החיים בכלל והשפעתה המתרחבת של האובססיה על התפקוד באופן כללי יכולה להגיע למצבים בהם נשמעת הטענה "האובססיה מנהלת לי את החיים".

בהתאם לכך גם נעשים ניסיונות רבים להתגבר על המחשבות הטורדניות ולמעשה להתגבר על האובססיה באופן עצמאי ומתעוררות השאלות: "איך להפסיק את המחשבות הטורדניות?", "איך להפסיק להיות אובססיבי?"

 

 

מחשבות אובססיביות, טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר 

 

 

ב. ניסוחים פסיכואנליטיים ראשונים בנוגע לאובססיה טורדנית

 

התופעות באובססיה וניסיונות הטיפול העצמיים

 

קיבלנו מושג מה זה אובססיה על ידי פירוש המילה אובססיה, התייחסות ראשונית להבדלים הבסיסיים בין סוגים של אובססיה  ובאמצעות התמונה הקלינית של האובססיה הטורדנית כפייתית. אם כך, מה קורה לנוכח חוויית הסבל באובססיה ?

 

תהליך הטיפול האינטואיטיבי של האדם הוא להפעיל את ההיגיון אל מול הרעיון או המחשבות הטורדניות המוזרות. אבל רעיונות ומחשבות טורדניות כפייתיות אלו עומדים איתן. הם לא מפסיקים להציק ומתמידים בעקשנות אל מול הרציונל שלא מצליח לפעול עליהם את פעולתו ולסלקם.

 

אבל לא רק את ההיגיון מנסים לגייס למלחמה באובססיה אלא גם את כח הרצון. את הרצון משלבים  בהסכמים של אדם עם עצמו, שכוללים בדרך כלל התניות, נדרים אישיים או הבטחות. ביסודם הנוסא "אם זה יפסק או יעבור לי אז ....".   

 

ניסיונות הטיפול העצמיים הללו אינם מועילים במקרים של אובססיה ואלה שנראה כי הם הצליחו, היתה זו הצלחה לכאורה. כלומר הצלחה בטווח הקצר או שתחת רעיון אחד הופיע סימפטום אחר. כך שבמקום מחשבות טורדניות על נושא מסוים מופיעות מחשבות טורדניות על דבר אחר.

 

אובססיה וחרדה

 

האובססיה יכולה להתקיים על תופעותיה המגוונות והסבל שמגיע עמה, על פי מה שתיארתי עד כה.

אך לעיתים המצב עלול להיות גרוע מכך, דווקא מתוך הניסיון לטפל באופן עצמי באובססיה.

 

מניעת מחשבות טורדניות מסוימות, או הימנעות ממעשים כפייתיים – כפי שיתואר בהמשך, עלולים להביא להופעת חרדה ולהחמיר את תחושת חוסר האונים ביחס למצב הנפשי. מצד אחד מחשבות או מעשים אובססיביים שיש רצון להימנע מהם ומצד שני התפתחות של חרדה. לכאורה מצב ללא מוצא: אובססיה וחרדה, חרדה ואובססיה.

מצבים כאלה מרמזים לנו על חרדה לא מודעת שעומדת בבסיס האובססיה ועל מאבק נפשי ממושך.

 

נסכם כעת את התופעות המרכזיות באובססיה: 

  1. ישנו רעיון, מחשבות טורדניות  או דחף שעולים וכופים את עצמם על האדם.
  2. במקרים רבים הימצאות המחשבות הפולשניות, הרעיון או הדחף במודעות מלווה באפקט גופני לא נעים כמו בהופעה של חרדות, פחד, גועל או אשמה.
  3. הרעיון או הדחף הזה זרים למי שסובל מהם והוא היה רוצה שהם ייעלמו.
  4. במידה ואדם מצליח לדחוק רעיון או מחשבה טורדנית כלשהם שמציקים לו באופן מיוחד, כעבור זמן יעלה רעיון מציק אחר.
  5. הרעיון או הדחף יהיו חדשים, אך האפקט יהיה דומה, שלא לומר זהה.
  6. במצבים מסוימים הימנעות ממחשבה או מעשה כפייתי יביאו להופעה של חרדה ובעקבות זאת לתחושה של חוסר אונים. 

חקירותיו של פרויד

 

חקירותיו של פרויד וניסיונות טיפוליים העלו כי מה שהצגתי כאן הוא המבנה הבסיסי של התופעות באובססיה. אך יותר מכך, פרויד מגלה כי במקרים רבים הרעיון או הדחף שמהם סובל האדם אינם הראשונים, אלא הם עצמם רעיונות שניים.

הוא מצטט אחת מהפציינטיות שלו שאמרה את הדברים הבאים:

 

"קרה לי פעם דבר מאוד לא נעים וניסיתי בכל כוחי להרחיק אותו ממני ולא לחשוב עליו עוד. לבסוף הצלחתי, אך מאז קיבלתי את הדבר האחר הזה שאני לא מצליחה להיפטר ממנו" (20).

 

והוא מוסיף: "לא כל אחד שסובל מאובססיה מציג בצורה כה בהירה את ההבנה לגבי המקור שלה" (שם).

 

אם כן, אנו למדים שהיתה פעם ראשונה. פעם ראשונה שבה הדבר הזה התרחש במערך הנפשי ומאז התיישב שם באופן קבוע.

האישה שהציטוט שלה הובא כאן, הנה מיוחדת בדבר מסוים. היא שמה לב לפעם הראשונה שהדבר קרה ולמעשה חוותה את היווצרותה של האובססיה שלה. יותר מכך, היא גם תיארה בעצמה את המבנה הבסיסי של האובססיה, דבר שאיננו שכיח.

 

ההבדל בין תיאורה של הפציינטית של פרויד לתהליך השכיח

 

ההבדל המשמעותי בין מה שתואר קודם לבין היווצרותן של חלק גדול יותר של האובססיות הוא שהן נוצרות באופן לא מודע. כלומר, ישנה דחיה של הרעיון הראשוני שעומד להגיע למודע ותחתיו מופיע רעיון אחר שהאני יכול לשאת.

לאחר היווצרות המבנה הראשוני, הרעיון או הדחף האובססיבי מופיעים במודעות, כאשר ההופעה יכולה להיות הדרגתית או פתאומית.

 

מרגע מסוים הרעיון האובססיבי, המחשבות הטורדניות והעיסוק בהן ובאובססיה יכולים לתפוס חלק ניכר בחיי הנפש.

ההיבט הנוגע לאפקט, לצד הרגשי נותר בעיקרו כפי שהיה במקור אך הרעיון איננו אותו אחד. נוצר עתה, מה שפרויד קרא לו "קשר שגוי"(שם) בין אפקט לרעיון, למחשבה. האדם עסוק במחשבה טורדנית כלשהי - בדחף או רעיון שתוכנם מוסווה. הבעיה הגדולה היא שהוא מנהל את המאבק הבלתי פוסק בדבר הלא נכון. הדבר דומה לאדם שרואה על צג המחשב הודעת תקלה בדיסק הקשיח ומנסה להתמודד עם העניין על ידי כך שהוא פונה להחליף את המסך כדי להעלים את ההודעה.

 

 

טיפול במחשבות אובססיביות - לחצו כאן ליצירת קשר 

 

 

ג. אובססיה טורדנית - הקשרים של טיפול

 

על מנת להתייחס להקשר של הטיפול באובססיה ננסה תחילה לסכם בצורה תמציתית את התהליכים הנפשיים שמתרחשים בהיווצרות האובססיה.

 

פריצה של אובססיה

 

מתי פורצת אובססיה ? איזה קשר יש לרגע ההתחלה שלה לבין הרגע שבו הופיע הרעיון שהודחק ?

המטופלת של פרויד שדבריה הובאו בדוגמא קודם תיארה את השתלשלות הדברים על בסיס העובדה שהיא שמה לב לתהליך ההיווצרות של האובססיה שלה.

אמרנו כבר כי אין זה דבר שכיח ובאמת האופן בו אובססיה מתהווה ופורצת הוא ייחודי לכל אחד ואחד.

אובססיה לסדר

ובכל זאת, נסתכל על השלבים שהם מאפיינים כלליים בתהליך ההיווצרות של האובססיה:

  • היווצרות - היווצרות של הרעיון שטעון באפקט. הטענה כזו נוגעת בדרך כלל לחוויה כלשהי.
  • מחשבות ראשונות או פנטזיות ראשוניות - התעוררות זו נוגעת במקרים רבים לעניינים אסורים.
  • הגנה – בהמשך, מתרחשת הדחקה שכוללת סילוק המחשבות מהמודע והמהווה פעולת הגנה שמונעת מהרעיון הדחפי לחזור ולהגיע למודע  - מצב זה יכול להימשך לאורך זמן.
  • חזרה של הרעיון המודחק – העניין עולה מחדש מתוך נסיבות חיים אינדיבידואליות.
  • מאבק – מתקיים מאבק נפשי בין מה שמודחק  לבין האגו אשר חלקו יכול להגיע למודעות בצורה כלשהי.
  • תוצאה – למאבק בין הכוחות הנפשיים יש תוצר, סימפטום או מספר סימפטומים. הסימפטומים האלו יגיעו למודעות ויהוו את מה שגלוי באובססיה, למשל את המחשבות 
    הטורדניות.

 

טקסים ומעשים כפיתיים

 

עד כה דיברנו על היבטים שונים של האובססיה, אך תמיד היתה ההתייחסות למחשבות טורדניות כפייתיות, לרעיונות הטורדניים ולהיות של המחשבות פולשניות.

אך מה לגבי המעשים הכפייתיים ? ההתנהגות כפייתית?

אנשים הסובלים מעשייה של פעולות כפייתיות מרגישים שהם נאלצים לעשות דברים מסוימים הגם שהם אינם רוצים בהם ממש. הביטוי של המעשים האובססיביים יכול להיות באגירת חפצים, תיעוד של פעולות, דיבור של האדם המכוון לעצמו שחייב לכלול קול ותנועת שפתיים במקום חשיבה, תלישת שיער כפייתית (טריכוטילומניה) ועוד.

 

התנהגות כפייתית אינה מתמצה בדבר אחד ויש מי שמוצאים עצמם מחויבים בכללי טקס שונים ומשונים הנוגעים לצורת האכילה שלהם או לגבי השינה, כאשר הסדר שלהם מהווה עניין ראשון במעלה. כלי האוכל צריכים להיות מונחים בדרך מסוימת, כוס השתייה מלאה עד גובה מסוים ויש למזוג לפחות דבר אחד לצלחת לפני שמגישים אותה לשולחן. באופן דומה תהליך ההכנה לשינה חייב להתבצע באופן מסוים: התאורה בחדר השינה צריכה להיות של מנורה ספציפית, השמיכות מתוחות על המיטה אך לא נוגעות בכר, נעלי הבית ממוקמות רק בחלק המיטה הקרוב לרגליים ושטיפת הפה חייבת להיות לעולם הפעולה האחרונה.

 

אובססיה והסימפטומים המשניים שלה

 

התנהגות כפייתית, וליתר דיוק המעשים האובססיביים, כונו על ידי פרויד "סימפטומים משניים" ואתייחס כעת למהלך היווצרותם.

 

מי שסובל מאובססיה יוכל אולי להיזכר כי המעשים הכפייתיים לא היו הדבר הראשון שהוא סבל ממנו. זה התחיל במחשבה טורדנית או רעיון טורדני, אולי בדחף לעשות משהו שנראה משונה, זר ואולי גם לא מתקבל על הדעת. במקרים רבים האדם שחווה את המחשבות הטורדניות הללו כזרות, ככאלו שאינן שייכות לו מנסה להכניע אותן באמצעות ההיגיון, אך ללא הועיל.

הניסיון של האדם להגן על עצמו מפני הסימפטומים מתבטא בד"כ על ניסיונות גירוש, הפעלת היגיון ואפילו משא ומתן פנימי. הצלחה בכך כאמור, תחולל החלפה של הרעיונות האובססיביים ובחלק מהמקרים תביא ההתמודדות הזו לעשיית מעשים כפייתיים, טקסים, אמונות תפלות – כל אחד על פי נטייתו.

אובססיה לנקיון

 

אם כן, הדבר הפרדוקסלי הוא שניסיונות הטיפול העצמי הם שעלולים ליצור סימפטומים נוספים והם אלה שיהוו עתה את המוקד שיעסיק את האדם שסובל ויאפיינו את האופן הפרטי והמיוחד של האובססיה שלו. מכאן יתכן עיסוק אובססיבי בדבר מסוים וכך זוכה אובססיה לשמות כמו: אובססיה לניקיון, אובססיה לסדר, אובססיה לספור וכו'.

 

טיפול באובססיה - טיפול ב OCD

 

הדבר הראשון שמתואר בתחילת התהליך הוא שישנו רעיון או דחף שכופים את עצמם על האדם. אך מהו רעיון זה מתי ומדוע הוא נולד? האם מדובר בדבר המקורי או במשהו תחליפי? מדוע מחשבות טורדניות חוזרות על עצמן ומהו טיפול במחשבות טורדניות? בבסיסו של דבר אלה הן שאלות מרכזיות הנוגעת לאפשרות לטפל באובססיה.

 

ומה התשובה לכך? לרוב היא אינה פשוטה. במקרים רבים מי שסובל מאובססיה לא יוכל לענות על כך באופן מיידי והדבר יוכל להתגלות במהלך של הטיפול.

 

ובכל זאת, אפשר לשאול על כך עוד : האם מדובר במשהו פנימי, כלומר רעיון מקורי ? האם מדובר בחוויה מהעבר? אולי ישנם מספר גורמים שחברו להם יחד?

לאדם יכולה אמנם להיות אובססיה אחת אך במקרים רבים של טיפול באובססיה עולה כי ישנם מספר תופעות אובססיביות. בהתאם לכך טיפול באובססיות מגלה במקרים רבים קווים משותפים וקווים ייחודיים למחשבות האובססיביות ולמעשים האובססיביים.

מטרת העבודה הטיפולית היא, בין השאר, לאפשר גילוי של הדברים הללו על מנת לעשות עבודה תרפויטית מתאימה.

 

 

 

 טיפול באובססיה בזוגיות - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ד. אובססיה בזוגיות: אובססיה של אהבה | טיפול

אובססיביות בזוגיות, אהבה אובססיבית, או אובססיביות לאדם שהיא בעצם אובססיה לאדם מסוים הוא אחד מהביטויים הרווחים לתאר מצב שבו אדם מסוים הופך לכל עולמו של האחר, בדרך כלל במסגרת של יחסים לא הדדיים כשהנפוץ בהם הוא מצב של אובססיה בזוגיות.

 

המצבים לכך מגוונים - אובססיה לבן הזוג או אובססיה לבת הזוג, אהבה אובססיבית לאישה או אהבה אובססיבית לגבר, האחד רוצה והאחר לא ממלא אחר תשוקותיו של הראשון.  

 

ענייננו כאן בנושא של אובססיה, אך בניגוד למה שתואר עד כה בנושא של אובססיה בהקשר של מחשבות טורדניות והתנהגות כפייתית מעשים כפייתיים כאן, במצב של אובססיביות לאדם, מדובר בדבר אחר. מהם סימנים לאובססיה בזוגיות? זו שאלה שנשאלת פעמים רבות. ישנם סימנים מגוונים לאהבה אובססיבית : בחורה שאומרת:"יש לי מחשבות אובססיביות על האקס" או בחור שאומר: "אני אוהב אותה, היא החיים שלי ורק אותה אני רוצה !". הצהרה כזו יכולה לבטא את רגשותיו של האוהב והיא מצטרפת למעשים, תחושות ומחשבות אופייניות נוספות.

 

האוהב חושב על האהוב ללא הפסקה - מחשבות טורדניות בזוגיות -  מייחל להיות איתו כל הזמן וכשמשהו מזה קורה הוא חש תחושה עילאית של הגשמה. לעומת זאת, כאשר ישנו חשש כי האהוב לא התייחס לאוהב בתשומת הלב הראויה הדבר יכול להביא לשפל עמוק במצב הרוח ולסימפטומים של דיכאון.

 

אובססיה בזוגיות

לאהוב, להיות מאוהב זה הרי דבר שרבים רוצים בו, אז מה הבעיה? אובססיה בזוגיות יכולה להיות בעייתית. יש במצב של אהבה אובססיבית סימנים ומאפיינים שיכולים לגרום לקשיים, בדרך כלל כאשר ישנה פגיעה בתפקוד ובמצבים שבהם ישנו סבל רב כתוצאה  מכך שהאהבה חד צדדית.

 

במקרה כזה, שצד אחד מחזר, רוצה להיות בחברת האחר ואילו הצד השני איננו נענה אז מתפתח סבל. יותר מכך, כאשר ישנו עיסוק רב בכך היבטים שונים בחיים של האדם נפגעים כמו קשרים עם אחרים, עבודה או לימודים. ישנו גם קושי להרפות. הקושי הזה עלול להיות גדול יותר כשהאהוב או האהובה עוזבים או רוצים לעזוב ואז ישנו שברון לב גדול. אז גם יכולה להתעורר שאלה בנוגע לטיפול במצב של אובססיביות בזוגיות.

 

אובססיה לדבר אחד

 

התופעה השכיחה היא אובססיה לאדם אחר בתחום של יחסי האהבה. אובססיביות בזוגיות תחת מה שמכונה "אהבה אובססיבית" שבאה לידי ביטוי בתופעות כמו אובססיה לבן זוג או אובססיה לבת זוג, אובססיה לגבר, מצידה של האישה ואפילו אובססיה לאקס.

 

נוסף על כך, מוכרים גם יחסים אובססיביים במסגרת של חברות אובססיבית, הגם שיחסים אלה אינם במסגרת של זוגיות.

 

אבל, אובססיה לאדם איננה היחידה. עיסוק אובססיבי בנושא מסוים יכול לבוא לידי ביטוי גם באובססיה לחפצים ממשיים או לדברים בלתי מוחשיים כמו רעיונות או פרסום.

 

העיקרונות הנפשיים כאן הם תהליכים של היקשרות מודעת ולא מודעת ובמקרים מסוימים מתרחש ברגע מסוים אירוע של פיקסציה (קיבעון) נפשי וממנו מתפתח תהליך שבשלב כלשהו ניתן להתייחס אליו כאל אובססיה.

 

אמרנו כבר כי התאהבות ואהבה הם מהדברים שאנו רוצים שיקרו לנו, אך איננו רוצים בדרך כלל לדעת עליהם. אבל, מנקודת המבט הטיפולית העניין אחר. כפי שציינתי קודם, השם "אובססיה לאהבה" הינו שם לתופעה המוכרת יותר של סוג זה של אובססיה, אך המושא (האובייקט) של האובססיה יכול להיות אחר. החקירה הפסיכואנליטית חותרת לנסח את התהליכים הנפשיים הרלוונטיים בכל מקרה ומקרה ולתת מענה תרפויטי בהתאם. יחד עם זאת, מספר מנגנונים נפשיים עשויים להיות בעלי השפעה על מה שמצוי בבסיס התופעה הזו והמונח קיבעון שהזכרתי קודם הוא העיקרי ביניהם. מנגנון זה מוכר בקשר להיבטים התפתחותיים אך הוא רלוונטי גם במשמעות נוספת שלו (24), כלומר בקשר הליבידינלי החזק שנוצר (ראה: ליבידו). יחד עם גורמים נוספים, אשר התקווה והדמיון משחקים בהם תפקיד מרכזי, אנו פוגשים את האהבה האובססיבית. גם אז, היה ואפשר לראות בכך דבר חיובי, למעט המקרים בהם משהו משמעותי נכשל בשותפות הזו.

 

סבל כתוצאה מחוסר מימוש

 

אובססיביות בקשר זווגי עלולה להביא לבעיות. הסבל של מי שמצוי במצב הנפשי הזה של אובססיה בזוגיות, טמון במימוש החלקי או בחוסר המימוש. במצב שבו האדם האחר או האובייקט המיוחל מושגים, ישנו מעבר למימד אחר של התמודדות. למשל, במצב של יחסי אהבה מדובר על בניית הקשר ומערכת היחסים. אבל לא בזה אנו עוסקים כאן מכיוון שמשהו איננו קורה. אובססיה מהסוג שאנחנו מדברים עליה כאן ובאה לידי ביטוי בצורה של אובססיביות בזוגיות, מתקיימת למעשה כל עוד יש דבר שאיננו ממומש.

 

נשאלות השאלות : מה אינו ממומש ומה זאת אומרת לממש את האהבה הזו ?

 

כאן ישנם הבדלים בין אדם לאדם ומופיע משהו ייחודי. אחד יאמר שהמימוש יהיה להיות עם האהוב כל הזמן, עבור האחר זה לדבר בטלפון בכל שעה, עבור שלישי יהיה זה לקבל הודעה בכל חצי שעה וכך הלאה. בפועל הדבר איננו מתרחש מכיוון שהצד השני איננו מעוניין, איננו מסכים ובכל מקרה לא משתף פעולה עם מאווייו של האוהב.הסבל בעניין זה עלול להיות גדול כל כך שיש כבר מי שהמציאו לכך סיווג חדש "אהבה אובססיבית קלינית".

 

חוסר המימוש ולעיתים גם קינאה מובילים לא אחת להתנהגות אובססיבית בזוגיות שכוללת בדיקות, מעקבים, ניסיונות שונים ליצור קשר, הבעת כעס וניסיונות מגוונים של חיזור או פיתוי.

 

 

דחייה של ניסיונות לעזרה ופניה לטיפול באהבה אובססיבית

 

היכן עובר הקו בין אהבה גדולה ושותף נפלא, לבין אובססיה בזודיות שהצד השני בה אדיש או במקרים מסוימים אף גרוע מכך ? מהם סימנים לאובססיה בזוגיות ?מתי יש להתייחס לבעיות שיש בקשר הזה כאל בעיות רגילות שלא מצריכות שינוי מיוחד, למצב שבו כדאי להיעזר בגורם מקצועי ?

 

בניגוד למצבים בהם ברור לאדם כי הוא סובל ועזרה מקצועית כלשהי עשויה לסייע, כאן המצב שונה. לעיתים, למרות הסבל, למרות שיחסי האהבה הנכזבים הללו גורמים למפח נפש גדול, אין האדם רוצה אלא דבר אחד – הגשמת משאלתו. לעיתים, ככל שזו מתרחקת גדלה דבקותו, מתעצמים מעשי החיזור, אך גדל גם סבלו.

 

ניסיונות השכנוע של חברים ובני משפחה לחולל שינוי אינם מועילים ונתקלים לרוב בחומה בצורה, נדמה שמדובר במקרה אבוד. אולם, יש שמופיע ברגע מסוים סדק, מוכנות להקשיב, אולי אפילו ספקות שמתעוררים אצל האוהב. אז, ההכרה בחוזק העניין והקושי להפסיק את הקשר, הוליד אצל כמה ממטופליי את הביטוי כי מה שנדרש בטיפול הוא "גמילה מאהבה כפייתית". אם כך, פניה לגורם מקצועי תביא עימה את השאלה הראשונה שיש לבדוק - מהי המהות של טיפול נפשי באובססיה זו ? האם נדרש טיפול באהבה אובססיבית ?

 

 

 טיפול באובססיה - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ה. הבחנה בין אובססיה טורדנית לאהבה אובססיבית

סבל רב יכול לאפיין אובססיה טורדנית כמו גם אובססיה של אהבה, אך כאמור מדובר בדברים שיש ביניהם הבדל מהבחינה הנפשית. אציג כאן מאפיינים, סימנים לאובססיה בזוגיות ולאובססיה טורדנית ובאמצעות הטבלה אעמוד על מספר הבדלים המצויים בתופעות. ההבחנה חשובה כמובן מטעמים דיאגנוסטיים ובהמשך על מנת לכוון את הטיפול.

 

 

 

  האובססיה :       

 

 

אובססיה טורדנית סימנים ומאפיינים

 

אובססיה בזוגיות

סימנים ומאפיינים של אובססיה של אהבה

 יסוד האובססיה :

 

מחשבות טורדניות ו/או מעשים טורדניים שמקורם לא ידוע - התנהגות כפייתית. 

אובססיה בזוגיות נוגעת לאדם מסוים בקשר לאהבה רומנטית בשונה מיחסי "חברות אובססיבית". אובססיה לאישה או אובססיה לגבר. במאפיינים הבולטים שלה הם התנהגות כפייתית של התקשרות באמצעים שונים, בדיקות ומעקבים וניסיונות ליצירת מפגשים.

 מאוויים :

 

דחף, תשוקה לא מודעים. ידיעה ברורה ורצון בקשר עם אדם מסוים. פנטזיות של מימוש.

 הלך הרוח :

 

מחשבות אובססיביות על דבר שאינני רוצה שיהיה במודעות שלי.

 

מחשבות רבות מתוך הרגשת חסרונם של האהוב או האהובה.

 הסבל :

 

בגלל תוכן המחשבות האובססיביות, העובדה

שהן נכפות.

התהוות חרדה מתוך המאבק להימנע ממחשבה או מעשה כפייתי.

סבל שקשור לציפייה אינסופית להיות יחד, תקווה לקבל אות, סבל שקשור להמתנה לתשובה על מסר שנשלח ואכזבות רבות בדרך. בנוסף יש מה שמכנים "מחשבות טורדניות בזוגיות" - מחשבות שמעסיקות ללא הרף ופוגעות בתפקוד.

 הגישה לעניין:

 

אמונה שהרחקת המחשבות והמעשים המוזרים  והחולניים הם הדבר שיש לעשות ושאם זה יצלח יהיה לי טוב.  

 

רק הוא או רק היא הם מה שאני צריך.

 התמודדות וקשיים :

 

נעשים ניסיונות לגרש את המחשבות או להפסיק את המעשים, בדרך כלל נכשלים. במקרה של הצלחה מופיע משהו אחר.            

קשיים כלליים בתפקוד בחיים, קושי לשחרר.

 קשב וריכוז :

 

יש רצון ועניין לעשות דברים אך ישנו קושי רב הנובע מהמחשבה שחודרת ומפריעה.

אהבה אובססיבית יכולה להביא לצמצום של עניין בתחומים אחרים בחיים והתמקדות באדם החסר, עד כדי התנתקות מהסביבה.

 שיתוף או הסתרה :

 

נטייה להסתיר את האובססיה מאחרים. במקרים רבים ישנו שיתוף חברים במצב אך אין באמת יישום שלהן והעצות שלהם נופלות על אוזניים ערלות.

 שאלות 

 שכיחות

 בתחילת

 הטיפול :

איך מפסיקים את המחשבות האובססיביות?

איך להפסיק להיות אובססיבי?

איך להתגבר על המחשבות האובססיביות?

איך מפסיקים את המעשים?

מהו טיפול במחשבות אובססיביות?

האם יש טיפול טבעי במחשבות אובסיביות?

איך גורמים לה להיות איתי?

איך מפסיקים את הסבל ?

האם אלה סימנים לאובססיה בזוגיות?

האם זו מציאות או פנטזיה ?

איך משתחררים מממצב של אובססיביות לאדם הזה? 

איך להפסיק להיות אובססיבי?

איך לצאת מאובססיה לגבר או לאישה?

איך מטפלים באובססיה?

 

 

טיפול באובססיה - לחצו כאן ליצירת קשר 

 

 

קרא/י עוד:

 

טיפול פסיכואנליטי          שאלות ותשובות           הלא מודע       ליצירת קשר 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא אובססיות: