אהבה אובססיבית | סימנים | טיפול

 

א. אהבה אובססיבית - רקע

 

"אהבה אובססיבית" הוא מושג שבא לתאר התקשרות של אדם לאדם אחר בעצמה רבה. התקשרות אובססיבית מאופיינת בעיסוק כמעט בלתי פוסק באותו אדם: ברצון עז להיות איתו, במחשבות, בדמיונות ובפנטזיות, בניסיונות של תקשורת עמו ולעיתים גם במהלך של בדיקות בלתי נגמרות במצב החיבור שלו ברשתות החברתיות. למצב כזה ייחדו בשפה האנגלית את המושג לימרנס - Limerence . 

 

 

במקרים רבים בהם מתקיימת אהבה אובססיבית כפייתית, וככל שמדובר בקשר קיים, ישנן גם דרישות שונות של האדם האובססיבי לדיווח על מעשיו ומיקומו של בן הזוג או בת הזוג. נוסף על כך - קשר אובססיבי זה מתקיים מבלי יכולת של האוהב למתן או להרפות מכבלי האהבה, עד כדי כך שהדבר גורם לנזק ביחסים ובעצם פוגע בדיוק במה שהאוהב היה רוצה להימנע ממנו.

 

זהו גם אחד ההבדלים בין אובססיה לאהבה, כלומר ליחסי אהבה שיש בהם סיפוק ונחת. לכך מצטרפות תופעות נוספות כפי שנראה בהמשך.

 

 

טיפול באהבה אובססיבית - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

אהבה יכולה להיות דבר נפלא, היא מעוררת התרגשות נפשית ופיזית והיא מחברת בין אנשים בכלל. אהבה יכולה להיות מרגשת מאוד כשמדובר בקשר הדדי שמתהווה בין שניים ולהביא לרגעים של התעלות ואופוריה.

 

לחשוב על האהובה, לראות את האהוב ובטח שגם להיות איתם, עשויים לגרום לתחושה עילאית של אושר.

הגעגועים, ציפייה להיפגש, הפרפרים בבטן, פעימות הלב,

הברק בעיניים, כל מגע קטן בקצות האצבעות....

אהבה אובססיבית 

אהבה היא עניין גדול עבור רבים, בעבורה יש המוכנים להפסיד חברות, לוותר על הון ולפעמים גם לאבד את אהדת הסביבה הקרובה. זה עלול לקרות שהסביבה הקרובה, משפחה או חברים אינם מרצים מהבחירה שנעשתה.

 

אבל לאהבה יכולים להיות גם צדדים אחרים. אחד מהם הוא מצב של אהבה אובססיבית. מה קורה כאשר עולה חשד כי אתה בקשר עם בת זוג אובססיבית? מה קורה כאשר את חוששת שיש לך קשר עם בן זוג אובססיבי?

 

 

השאלות יכולות להיות מופנות גם לעצמך. האם יכול להיות שאת או אתה פיתחתם אהבה אובססיבית? מהם סימנים של אהבה אובססיבית? ואם כך אז איך להפסיק להיות אובססיבית? איך אפשר לצאת מקשר אובססיבי שאיננו בריא?

 

אחד הביטויים הבולטים בימינו הוא המעקב הטלפוני דרך יישומים ובעיקר מעקבים ברשתות החברתיות. לזה מצטרפת תחושת קנאה קשה מנשוא ועל פי רוב, גם ביטויי המשך מגוונים שלה - מתח, עצבנות, כעס וגם עצב.

ובמקביל לכל אלה ישנן מחשבות כמעט בלתי פוסקות, ירידה ביכולת להתרכז בביצוע מטלות בבית ובעבודה וחוסר שקט כללי.

 

אם כן, ההתקשרות באהבה יכולה להיות כל כך חזקה, התשוקה להיות עם מישהו או משהי, בת זוג או בן הזוג יכולה להיות כה גדולה, יש יאמרו טוטאלית, עד כדי כך שנולדים מקרים של "אהבה אובססיבית". בגלל עוצמתו, קשר אובססיבי מכונה גם "התמכרות לאהבה" ואפילו "כישוף אובססיה" - כאילו שמדובר כאן בעניין על טבעי. אך האם זו רק תשוקה או שמעורבים כאן תהליכים נפשיים אחרים? מהם סימנים לאהבה אובססיבית? הביטויים הבולטים לכך הם מחשבות אהבה אובססיביות, עיסוק בלתי פוסק בעניין, כולל דמיונות ומעשים אובססיביים, אשר במקרים רבים מביאים לסבל ולעיתים גם לפגיעה בתחומים נוספים של החיים. מכאן גם נוצר הקשר, שיכול להישמע מוזר בתחילה, בין אהבה לטיפול, או יותר נכון בין אהבה אובססיבית וטיפול.

 

 

טיפול באהבה אובססיבית - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ב. אהבה אובססיבית - התפתחות ומהות

אהבה אובססיבית יכולה להתפתח מיד בתחילת הקשר, במקרים קיצוניים אפילו בלי שהצד השני ידע על כך ולהגיע לצורה של אהבה לא ממומשת כבר מלכתחילה. במקרים כאלה יש שאהבה אובססיבית יכולה להגיע גם ליחס של הערצה. אחד מהביטויים של אהבה אובססיבית היא שהאדם אליו נקשרים הופך להיות העיקר, שלא לומר כל עולמו, של האוהב, עד כדי כך שכל מה שהוא עוסק בו זה האדם שאותו הוא אוהב. מחשבות בלתי פוסקות עליו, הרהורים, חלומות בהקיץ, תכניות ומעשים שמטרתן אחת – להיות קרוב לאהוב, לשהות במחיצתה של האהובה.

  

אָקוּמָה נָּא וַאֲסוֹבְבָה בָעִיר, בַּשְּׁוָקִים וּבָרְחֹבוֹת--אֲבַקְשָׁה, אֵת שֶׁאָהֲבָה נַפְשִׁי; בִּקַּשְׁתִּיו, וְלֹא מְצָאתִיו....  כִּמְעַט, שֶׁעָבַרְתִּי מֵהֶם, עַד שֶׁמָּצָאתִי, אֵת שֶׁאָהֲבָה נַפְשִׁי; אֲחַזְתִּיו, וְלֹא אַרְפֶּנּוּ... (שיר השירים ג : ב, ד)

 

בהקשר דומה למונח אהבה אובססיבית, פרויד מצטט פסיכיאטר גרמני-אוסטרי שחקר היבטים שונים של חיי האהבה והמיניות וניסח מושג אחר:

 

"הביטוי sexual bondage נבחר על ידי וון קראפט אבינג (1892) כדי לתאר את תופעה שבה אדם שמגיע לרמת תלות גבוהה מאוד וחוסר הישענות על עצמו בקשר עם אדם אחר שעמו הוא מצוי בקשר מיני. קשר כזה יכול לעיתים להגיע רחוק מאוד, רחוק עד כדי איבוד כל רצון עצמי ורחוק עד כדי היווצרות סבל רב מאוד והקרבת האינטרסים שלו" (68).

 

Limerence 

 

המושג "לימרנס" (עברית - ללא תרגום) -  Limerence בשפה האנגלית מתייחס למצב של אהבה חזקה אשר בו כל מעייניו של אדם מופנים באובססיביות כלפי אדם אהוב. ואצלנו, ההתייחסות למצב שבו מתקיים קשר אובססיבי או אהבה אובססיבית כמחלה, הוליד את הביטוי "אהבה אובססיבית קלינית", למרות היעדרו של המונח בהמשגה המקצועית.

ננסה להבין משהו לגבי התפתחות של מצב עיניינים שכזה - לימרנס - ומה אפשר לעשות בעניין.

אהבה אובססיבית

 

ג. היווצרות של אהבה אובססיבית

היווצרותה של אהבה אובססיבית משתנה מאדם לאדם וקשורה לאספקטים רבים בחיי הנפש של האדם המאוהב, לקשר שהתהווה ולאדם אותו אוהבים.

 

למשל, ישנם מקרים של אהבה עזה מתוך שהיא אהבת נעורים ראשונה, אהבה שיש בה טוהר ותמימות. אך לא כדאי למהר ולהפנות אצבע לצעירים שבחבורה. גם אנשים מבוגרים יותר, שהתנסו בדבר או שניים בחייהם עשויים להגיע למצב שיקבל את התיאור אהבה אובססיבית. מקרים כאלה יכולים להיות בעלי עצמה גדולה מאוד, דווקא בגלל ההפתעה שהדבר קרה למרות שהאדם חשב שכבר לא יוכל להתאהב. הפתעה נעימה שכזו, ביחד עם דם העלומים שזורם בעצמה מחדש יכולים אף הם להוות את הקרקע להיווצרותה של אהבה אובססיבית בעצמה גדולה.

 

לא בכל המקרים, אדם שפונה לטיפול יודע לומר בדיוק מדוע ההיקשרות שלו לאחר היא כל כך חזקה. פענוח ההיקשרות הלא מודעת במצבים שכאלה מהווה לעיתים נדבך חשוב ביותר במהלך של טיפול באהבה אובססיבית. זאת, על מנת שתיווצר האפשרות הנפשית להפסיק להיות אובססיבית או אובססיבי.

 

התפתחות של אהבה אובססיבית יכולה להתרחש בנוגע לאדם חדש שמכירים, אך היא יכולה גם להתרחש בתוך קשר קיים.

 

יש מי שמפתח אהבה אובססיבית לאקס או לאקסית ויש מי שמפתח אהבה אובססיבית לבוסית או למנהלת. בימינו ישנה אהבה אובססיבית לקראש ומימים ימימה היתה גם אהבה אובססיבית אסורה, כזו שיכולה להביא למשבר בזוגיות הקיימת. לא תמיד הדבר ברור, אך כמעט אין אדם שחסין בפני אהבה אובססיבית והדבר יכול לקרות בכל מיני סוגים של יחסים וקשרים: אהבה אובססיבית של בחורה לבחור וגם אהבה אובססיבית של גבר לאישה. כמובן שהדבר תקף גם ביחסים הומוסקסואליים: אהבה אובססיבית של אישה לאישה ואהבה אובססיבית של גבר לגבר.

 

 

טיפול באהבה אובססיבית כפייתית - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ד. ביטויים של אהבה אובססיבית

עצמתה של אהבה אובססיבית יכול להיות גדול מאוד, בדיוק כמו במקרים של אהבה "רגילה", אבל יש כאן קושי מסוים. במקרים של יחסי אהבה הדדיים, משהו מהתשוקה של האוהב, חלק מכמיהתה של האוהבת באים לידי מימוש ויש בהם סיפוק. לעומת זאת, חוסר היכולת לממש את האהבה מביא עמו חזיונות פנטסטיים, ציפייה ומתח בלתי פוסקים אשר שומרים או אף עשויים להגביר את התשוקה עד כדי כך שבמצבים מסוימים מתייחסים אל האהבה כאל מחלה.

 

הִשְׁבַּעְתִּי אֶתְכֶם, בְּנוֹת יְרוּשָׁלִָם:  אִם-תִּמְצְאוּ, אֶת-דּוֹדִי--מַה-תַּגִּידוּ לוֹ, שֶׁחוֹלַת אַהֲבָה אָנִי (שיר השירים ה, ח)

 

לעיתים אני נשאל:"איך לזהות גבר אובססיבי?" או "איך אפשר לזהות אישה אובססיבית?" כאשר מחפשים סימנים לאהבה אובססיבית ראוי להביא בהערכה כי חלק מהסימנים או כל אחד בפני עצמו, יכולים להיות חלק ממערכת יחסים הדדית וטובה לשני הצדדים. כאשר כמה עניינים, סימנים של אהבה אובססיבית, מצטרפים יחד – אז מתקבלת תמונת היחסים בצורה ברורה יותר.

 

סבל כתוצאה של אהבה אובססיבית

 

אם כן, לא רק שישנה אהבה לא ממומשת, אלא שבמקום לממש האדם בעצם סובל, ישנו פער גדול בין מצב העניינים בהווה לתמונת היחסים שאותה הם היו רוצים לראות מתממשת. האוהבים אינם חדלים להתענות. נרקמות תכניות שונות במטרה לפגוש את האהוב, לדבר אתו בטלפון, לקבל איתות כלשהו בהודעה, או לפחות לקבל איזשהו יחס אוהד שייתן תקווה.

 

מחשבות אהבה אובססיביות

 

האוהב אינו מפסיק לחשוב על האהוב, מאבד עניין וטעם כמעט בכל דבר ועלולה להתפתח אצלו חרדה בנוגע לכך שיאבד את האהוב או האהובה לאדם אחר. אם מתגלה רמז לכך יכולים ייסורי הקנאה להיות קשים מאוד.

החשק לעשות דברים שאינם קשורים לאהוב כמעט נעלם ועיקר מחשבותיו ועיסוקו נסבים סביב האהוב. דבר זה מוביל לפגיעה כללית בתפקוד: לעיתים הפרעות שינה, תזונה לקויה, בעיות בעבודה ולצמצום הקשרים עם אחרים עד למצבים של ביטול פעילויות עמם ואפילו ניתוק של קשרים.

 

אהבה אובססיבית

 

דיבורים על האהוב, על האהובה

 

מלבד מחשבות אהבה אובססיביות, ישנה במקרים רבים נטייה של האוהב לדבר כמעט ורק על האהוב. במקרים כאלה, עשוי להיות חבר טוב, חברה טובה או בן משפחה ששם לב למצב ומנסה להשפיע על האוהב לנהוג אחרת.

 

יחסי תלות

 

אהבה אובססיבית עלולה להוליד יחסי תלות. ליחסי תלות במצב של אהבה אובססיבית יכולים להיות מאפיינים מגוונים כמו: חוסר חשק לבלות עם חברים אם בן הזוג לא מצטרף, מצב רוח ירוד אם ישנו סימן קטן לחוסר שביעות רצון מצד בן הזוג, דכדוך אם בת הזוג לא התלהבה ממחווה שנעשתה לה, המתנה דרוכה לכל התקשרות מצד בן הזוג ומנגד מתח עצום ופגיעה בתפקוד אם הוא אינו משיב לנסיון התקשרות עמו. הגעה למצב הזה ביחסים מזמנת למרבה הצער גם רגעים לא מעטים של השפלה.

 

מעשים אובססיביים

 

היעדר יחס אוהב מצדו של האהוב מוביל במקרים רבים להתקשרויות וניסיונות התקרבות רבים ומגוונים. האחד מנסה להתקרב, השני מנסה לעצור את ההתקרבות ותשומת הלב שמופנים אליו, עד שבשלב מסוים יכול האהוב לנתק את הקשר ואת הדרכים להתקשר עמו. אז עובר האוהב, להתקשרויות בדרכים חדשות ולהגברת המעקב אחרי האהוב, אם זה ברמה הפיזית ממש ואם זה באמצעות הרשתות החברתיות. מעקבים שכאלה נעשים בדרך כלל בצורה חשאית מבלי שהעוקב מעוניין להתגלות, אם כי הדבר אינו צולח תמיד. אדם שעושה פעילות כזו של מעקב ומתגלה עלול לקבל את התואר סטוקר (stalker).

 

השערות וספקולציות

 

אדם הנתון במצב של קשר אובססיבי עלול למצוא את עצמו עסוק בהשערות וספקולציות כמעט תמידיות. האדם האהוב אינו מסיים בהכרח את הקשר אך מנגד גם אינו משיב אהבה בהתאם לציפיות. הוא ממעט ליזום מפגשים או התקשרויות, נענה בתדירות נמוכה להצעות לקיים מפגשים ומתעכב במענה באמצעי התקשורת. הקושי לממש את יחסי האהבה מותיר את האוהב בכמיהה ודריכות, מנסה לפענח את האהוב, מתמודד עם דחיות ותירוצים ועסוק בשיחות חזרתיות עם חברות וחברים קרובים המשמשים כיועצים. 

 

  

ה. מנגנונים ומצבים נפשיים הפועלים באהבה אובססיבית

אובססיה היא מונח רחב יותר ואילו כאן אנו דנים במקרה מסוים של אובססיה - אהבה אובססיבית. כפי שכבר כתבתי, היווצרותה של אהבה אובססיבית, של קשר אובססיבי - משתנה מאדם לאדם, אך אוכל להזכיר כמה מנגנונים נפשיים שמעורבים במה שהופך להיות התוצאה של אהבה אובססיבית. הליבידו שמייחסים אליו בדרך כלל הקשרים מיניים חושניים קשור גם לאהבה בממד הנפשי הסמלי וכאן הוא מתקבע על אדם אהוב. ההיבט הזה מתרחש באופן דומה כאשר מעריצים אדם גם אם לא בהכרח רוצים לממש אתו אהבה במובן הגופני.

 

כפיית החזרה (repetition compulsion)הוא מנגנון אחר שלא ארחיב עליו כאן הפועל בקרבנו ובהתאם לכל מקרה ומקרה לוקח חלק בהיווצרותה של האהבה האובססיבית. נוסיף לכך את ההיבטים המיוחדים של כל מקרה והנה לנו מצב של אהבה אובססיבית שעבור האוהב נתפסת כבלתי ניתנת לניתוק והופכת למצב של אהבה נכזבת.

 

כמו במקרים של התאהבות, המאוהב לוקה במידה כזו או אחרת של עיוורון ביחס לאדם שאותו הוא אוהב. למצב של אהבה אובססיבית סימנים שונים, אחד מהם הוא שאדם זה מועלה לדרגה של אידיאל והמאוהב מתקשה מאוד לראות את תמונת היחסים בכללותה.

 

מצב נפשי כפי שתיארתי מביא לא אחת למצבים שבהם מתרחשות פגיעות באדם האוהב והדבר יכול לבוא לידי ביטוי בציות לאחר ללא בקרה, לוויתור על משאבים כלכליים, לפגיעה ביחסים עם חברים ובני משפחה ולמוכנות ליחסים שיש בהם השפלה.

 

 

טיפול באהבה אובססיבית - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ו. הבדלים בין אובססיה כפייתית לאהבה אובססיבית

המושג הכללי אובססיה כולל בתוכו מצבים נפשיים שונים, שאמנם יש ביניהם דמיון, אך מהבחינה המקצועית כדאי לדעת לעשות את ההבחנה ביניהם. אז איך לזהות? ננסה להיעזר בטבלה הבאה, כדי לעמוד על ההבדל בין אהבה אובססיבית לאובססיה טורדנית כפייתית. הבדלים אלה חשובים כמובן לצורך האבחנה הטיפולית והטיפול עצמו. 

 

 

 

  האובססיה :       

 

 

אובססיה טורדנית סימנים ומאפיינים

 

אהבה אובססיבית סימנים ומאפיינים

אובססיה של אהבה

 מהות :

 

מחשבות טורדניות ו/או מעשים טורדניים שמקורם לא ידוע - התנהגות כפייתית. 

אהבה אובססיבית קשורה למחשבות ומעשים הנוגעים לאדם מסוים (בד"כ) בקשר לאהבה. אובססיה לאישה או אובססיה של בחורה לגבר.

במקרים מסוימים אהבה אובססיבית היא אהבה לא ממומשת אשר בעקבותיה מופיעים מעשים כגון:

התנהגות כפייתית הכוללת ניסיונות חוזרים של התקשרות, בדיקות ומעקבים וניסיונות ליצירת מפגשים.

 רצון, תשוקה :

 

דחף לא מודע. רצון ברור וידוע להיות עם אדם מסוים.

 מחשבות :

 

מחשבות טורדניות שהן בעצם מחשבות על דבר שאינני רוצה שיהיה במודעות שלי.

חושב/ת עליו הרבה מתוך תחושה שהוא חסר, שאולי יהיה עם אחר/ת.

 הסבל :

 

בגלל תוכן המחשבות הטורדניות, העובדה

שהן כופות את עצמן ועוד.

הופעה של חרדה מתוך המאבק להימנע ממחשבה או מעשה כפייתי.

הסבל במקרה של אהבה אובססיבית הוא בגלל העובדה שהאהבה לא מתממשת או מתממשת חלקית וישנה תלות גדולה באדם אחר. לעיתים יש גם צד נוסף בתמונה, אמיתי או דמיוני. במקרה כזה נוספת גם קנאה למצב העניינים המורכב ממילא.

שברון לב יכול להתרחש בגלל עזיבת האהוב או האהובה או בגלל רצונם בכך.

 אמונה:

 

מאמין שאם אצליח להרחיק את המחשבה ולא לעשות דבר שהוא מוזר ואף חולני, יהיה לי טוב.

 

מאמינה שאם אהיה איתו יהיה לי טוב.

 קשיים :

 

ניסיונות כושלים לגרש את המחשבות או להפסיק את המעשים.           

קושי להרפות, לעצור את הרגשות, את הכמיהה. לשאת את הקנאה.

 ענייני חיים אחרים :

 

יש רצון ועניין לעשות דברים אך ישנו קושי רב הנובע מהמחשבה שחודרת ומפריעה.

אהבה אובססיבית יכולה לכלול איבוד עניין בדברים אחרים בחיים והתמקדות באדם החסר,התנתקות מהסביבה.

 שיתוף / הסתרה :

 

הנטייה במקרים רבים היא להסתיר את האובססיה מאחרים. שיתוף חברים במצב אך בפועל ישנו חוסר הקשבה אמיתית לעצות של אחרים. האוהב "נעול" והקרובים יכולים להתייחס למצב  אפילו כמו אל כישוף.

 שאלות 

 שכיחות

 בתחילת

 הטיפול :

איך מפסיקים את המחשבות הטורדניות?

איך להפסיק להיות אובססיבי?

איך להתגבר על המחשבות הטורדניות?

איך מפסיקים את המעשים?

מהו טיפול במחשבות טורדניות?

האם יש טיפול טבעי במחשבות

טורדניות?

מהם הסימנים לאהבה אובססיבית?

מדוע אני אובססיבית אליו?

מדוע אני אובססיבי אליה?

איך משתחררים מאהבה אובססיבית?

איך הגעתי למצב של קשר אובססיבי?

איך מפסיקים את האהבה ?

איך מממשים את האהבה ?

האם מדובר בפנטזיה ? 

איך להפסיק להיות אובססיבי?

איך לצאת מקשר אובססיבי?

 

 

ז. טיפול באהבה אובססיבית

 

פניה לטיפול באהבה אובססיבית איננו עניין מובן מאליו. יש לזכור כי במקרים רבים התפתחותה של אהבה אובססיבית מתרחש לאחר מערכת יחסים קצרה או ארוכה שבה הקשר היה הדדי. כמעט תמיד יהיה זה האוהב מהאחרונים לזהות את מצב העניינים, אחרי בני משפחה וחברים בסביבתו. לאוהב יש קושי להכיר במצב, לשים לב שמה שהתהווה הוא קשר אובססיבי בכיוון אחד, קושי לבלום את הרגשות ואת המאווים, בוודאי אם היו רגעים יפים יחד, על אחת עמה וכמה אם מאמינים ומקווים שהדברים ישתנו במהירות.

 

קושי להכיר במצב זה דבר אחד, ודאי גם ההכרה שכדאי להיעזר בטיפול מקצועי. ואכן, במקרים רבים ישנה תקופת הבשלה, בהתאם למצבו של האוהב, הדחיפה מהקרובים או הסבל והנזקים שנגרמים.

אז מגיע רגע שבו ישנה נכונות לפנות לקבלת עזרה מקצועית אשר עשויה לשנות את פני הדברים.

 

שאלת הפסקתה של אהבה אובססיבית אינה פשוטה. המציאות מראה לנו שמי שנמצא במצב זה פועל פעמים רבות בניגוד לרציונל שלו עצמו ובעצם כאילו נגד עצמו ממש.

אם אדם פועל בניגוד לרצונו, עולה השאלה מהו הדבר שלו הוא נכנע?

 

כאשר ישנו ניגוד כזה ולעיתים רבות גם בלבול וחוסר יכולת להתגבר על הדברים אנחנו מניחים שישנם תהליכים נפשיים לא מודעים, אשר הם חזקים ומשפיעים יותר על האדם, מאשר רצונו הגלוי והמודע.

בהתאם לכך, הטיפול במצב של אהבה אובססיבית חותר לגלות את התהלכים הלא מודעים הללו כדי לאפשר שינוי.

 

טיפול באהבה אובססיבית - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא אובססיות: