התת מודע והלא מודע

 

 

תת מודע, לא מודע – האם יש הבדל ?

 

כאשר מתייחסים להקשרים נפשיים שאינם נמצאים במודעות, נוהגים בדיבור להשתמש בשני המושגים הללו – תת מודע ולא מודע.

בכתביו המוקדמים השתמש אף פרויד עצמו בביטוי "תת מודע" אך מאוחר יותר החל להשתמש באופן קבוע במונח "לא מודע", unconscious באנגלית ו – unbewusste בגרמנית וזהו המושג בו עושים שימוש פסיכואנליטיקאים עד היום.

 

ההסבר שנותן פרויד להפסקת השימוש במונח "תת מודע" הוא שמביטוי זה אפשר להסיק את הדברים הבאים:

  • ישנו קיום של שכבה נפשית נוספת - לכאורה קיימת שכבה נפרדת שלמה המצויה למשל מתחת למודע.
  • קיימת מודעות נוספת - ישנה מודעות שניה למודעות הראשית-המודע.

 

אף אחת מאלה אינה המשמעות של הדבר מבחינת הפסיכואנליזה.

הלא מודע הוא חלק מהמערכת הנפשית ועד כמה שקשה לתפוס זאת, הוא אינו עשוי מיחידה אחת שלמה אלא רלוונטי בקשר להיבטים מסוימים בנפשו של האדם. חלק זה משפיע על המודע בצורה של מחשבות, רעיונות, סימפטומים, כשלים ועוד. כל זאת, כאשר האדם לא מודע להשפעה הזו ומקבל את התוצאה שלה, לטוב או לרע מבחינתו, כדבר נתון.

 

ראינו גם (בחלק הנוגע ללא מודע)  כי הלא מודע כולל מגוון רחב של היבטים כמו תכנים מגוונים ותהליכים נפשיים עצמאיים. גם נרמז כבר, כי אפשר להתייחס אל הלא מודע כאל מערכת אשר פועלת על פי לוגיקה שונה מזו של תהליכים מודעים.

במידה מסוימת אפשר להתייחס לכל תהליך לא מודע העומד בפני עצמו כיחידה אחת וכך, כפי שאומר פרויד נגיע למספר רב, אולי אינסופי של שכבות נוספות.

מושג הלא מודע כולל את כולן כאשר ניתן להתייחס באופן ספציפי לתהליך לא מודע יחיד. 

 

התחילת "תת" לעומת התחילית "לא"

 

נקבל הבהרה נוספת אם נמקד את הסתכלותנו בהבדל שבין המילים התחיליות "תת" לעומת "לא". התחילית "תת" בעברית (17), ובאנגלית "sub", מציינות משהו שנמצא מתחת גם במובן הפיזי כמו תת-קרקעי ובמובן הסמלי כגון תת-אלוף, בעוד שהלא מודע איננו מקום פיזי שנמצא מתחת לשכבת המודע אלא מושג שמתאר תוכן או תהליך נפשי שאנו איננו יודעים עליו, למרות שהוא פועל את פעולתו ושיש לו רלוונטיות אתית לטיפול.

 

גם השימוש שעושה פרויד בדימויים טופוגרפיים של מקום – מודע, סמוך למודע ולא מודע אינם אלא אמצעי המחשה בלבד שמטרתם לאפשר הבנה של המושג.

 

 

טיפול פסיכואנליטי - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא הלא מודע: