|
טראומה בעקבות מלחמה או אירוע טרור
טראומה ממלחמה ומאירועי טרור הנה, למרבה הצער, חלק מההווי עבור מי שחי במדינת ישראל. כתוצאה מכך, ישנם רבים המגיעים לטיפול כתוצאה של פעולת איבה במישור הלאומי.
אירועי השבעה באוקטובר זעזעו מדינה שלמה. ישנו כמובן הכאב האישי הגדול מכולם ובמובן הרחב יותר כולנו חווינו טראומה. עבור אנשים מסוימים האירועים הללו היוו גם טריגר והציתו מחדש עניינים קודמים.
היווצרותה של טראומה
טראומה ממלחמה ובכלל, נוצרת כאשר אדם נחשף לגירוי או גירויים בעלי אופי שלילי שהוא אינו מסוגל לעבד בצורה טובה מסיבות שונות. הגירוי יכול להיות יחיד ובעצמה גדולה (נפילת פצצה, פגיעת טיל), יכולים להיות מספר רב של גירויים (פציעות ואובדנים של חברים) לאורך זמן ובעצימות משתנה וכך הלאה.
יסודו של דבר הוא שהעניין או העניינים, שהאדם נחשף אליהם, גדולים מלהיות מוכלים ומעובדים ברגע נתון על ידי המערך הנפשי הסובייקטיבי. רגעי האימה שהאדם חווה כאילו מוטבעים בגוף ובנפש בצורה גולמית ומותירים חותם שיהווה את גרעין הטראומה.
החוסן הנפשי הסובייקטיבי משתנה כמובן מאדם לאדם, הוא משתנה גם במהלך החיים ותלוי גם במהות האירועים וברגע בו התרחשו.
בהתאם לגודל האירועים והשפעתם הייחודית על כל אחד, מתרחש זעזוע במערך הנפשי של האדם אשר בעקבותיו יופיעו בהמשך תסמינים של פוסט טראומה ממלחמה.
התגובה הנפשית לאירועים טראומטיים אינה מתרחשת תמיד באופן מיידי. לעיתים ישנה תקופה, אפילו ארוכה, אשר בה נדמה כי ההשפעה היתה זעזוע שנחווה באירוע עצמו ובשעות שלאחריו ולא יותר מכך. אבל, במקרים רבים מופיעים תסמינים שיקושרו רק בהמשך ויתבררו כקשורים לחוויה הטראומטית.
יצירת קשר לטיפול - לחצו כאן
מלחמות ואירועי טרור
אירועי מלחמה וטרור, כמו גם פעולות איבה שונות מתקשרים יחד לאור העובדה שההתרחשויות בהן נוגעות לעניינים של התמודדות עם אויבים על רקע לאומי ודתי. המכנה המשותף של אירועים כאלה קשור לשימוש בנשק ולהיבט החברתי-לאומי שמהווה את הרקע למלחמות ופיגועי טרור. לדברים הללו יש גם היבטים הקשורים לאופן שבו מדינות מתייחסות לעניין.
מלחמה מתרחשת בדרך כלל בין מדינות או אל מול ארגוני טרור גדולים ויש בה מרכיב מסוים של מוכנות נפשית כלשהי ביחס לאירועים העתידים להתרחש. טרור ביסודו הוא הטלת אימה וביצוע של מעשים אלימים, לרוב בצורה של פיגועים נקודתיים ובהפתעה.
האירוע הטראומטי הוא עניין ייחודי
אם כך, שני הנושאים שמוצגים כאן - מלחמה ואירוע טררו - מובאים יחד, אך הדבר אינו מצביע בהכרח על קשר תמידי ביניהם בהיבט הנפשי. האירוע הטראומטי מהבחינה הקלינית הוא ייחודי בין אם התרחש במלחמה או באירוע טרור. כך גם הטיפול בטראומה בעקבות מלחמה או אירוע טרור. בכל אופן, לענייננו אלו הם אירועים אשר בעקבותיהם אנשים חווים טראומה או הלם קרב ומפתחים סימפטומים מגוונים כמו קיבעון בעבר, סיוטים מחשבות טורדניות ועוד.
מצד אחד, המשותף לאירועים הוא התמודדות עם אויב ומצד שני אחד ההבדלים ביניהם הוא מידת המוכנות לאירוע. אפשר להניח כי פיגוע טרור שמתרחש במהלך חיי היום יום מפתיע הרבה יותר את האדם, הפתעה שלעוצמתה יכולות להיות השלכות על גודל הטראומה. יחד עם זאת, כאשר מדובר באירועים של מלחמה, גם ההכנה הנפשית הקשורה ליציאה למלחמה, רחוקה לרוב מלהספיק כדי לשכך את עצמת האירועים ואת הלם הקרב שעלול להתרחש.
פוסט טראומה בעקבות מלחמה או אירוע טרור
במקרים רבים, לאחר האירוע הטראומטי ומה שנראה כהתגברות ראשונית על הדברים, עלולים להופיע סמפטומים של פוסט טראומה. בין הסימפטומים ניתן למנות:
- דכדוך - חלומות מורכבים וסיוטים - פגיעה כללית בתפקדות - הבזקים לאחור (פלאשבקים)
בהקשר של טיפול בטראומה, בין אם זה טיפול בטראומה בעקבות מלחמה או טיפול בטראומה בעקבות אירוע טרור, אנו מוצאים את עצמנו שוב, נאלצים לבחון כל מקרה לגופו - על ההיבטים הייחודיים לו ועל סמך המאפיינים את האדם שפנה לטיפול.
בהתאם לכך, עבור מי שמעוניין בטיפול בטראומה, ישנה רלוונטיות להכרת תסמינים של פוסט טראומה, גם אם הם כלליים, ומצד שני מוכנות לברר את ההיבטים הנפשיים המיוחדים לו לצורך טיפול בטראומה הנפשית.
יצירת קשר לטיפול - לחצו כאן
עוד בנושא טראומה ופוסט טראומה:
|