מושגים בפסיכואנליזה - מבוא

 

בחלק זה אנסה להציג מושגים בסיסיים בפסיכואנליזה. התיאוריות והמושגים בפסיכואנליזה אינם טריוויאליים ונדרש פענוח שלהם.  במקרים רבים המושגים מהווים חלק מתפיסה כללית יותר - מתיאוריה.  לכן, מושג מסוים יכול להתבהר גם בבאמצעות קריאה של חומרים אחרים.

באתר קיימת אופציית חיפוש טקסטואלי שיכולה לסייע בעניין זה.

בהצלחה !  

 

פסיכואנליזה – הגדרה בסיסית

 

הפסיכואנליזה הוא שם לפרקטיקה טיפולית בבעיות שעניינן נפשי ואפשר לומר גם נפשי-גופני, ומקורן בתהליכים נפשיים לא מודעים. הפסיכואנליזה כוללת מגוון של תיאוריות פסיכואנליטיות הנוגעות להתפתחותם של מנגנונים ומבנים נפשיים, תיאוריות אשר משמשות ככלי עזר בטיפול הפסיכואנליטי ומסייעות גם לשפוך אור על היבטים תרבותיים וחברתיים רבים.

ניקח למשל את תחום האמנות ונשאל, מנין נובעת יצירת האמנות של האמן ומה יש ביצירות אמנות מסוימות שמושך אותנו ונעלם מאחרים שמתבוננים עימנו באותה היצירה ?

 

בתחום החינוך נשאלות לרוב שאלות כמו: עד כמה לתת לילד חופש פעולה ומצד שני עד כמה יש להקפיד על כך שילמד, ממה נובעים גילויי זעם אצל ילדים ובני נוער וכיצד להתמודד עימם ?

 

בתחום החברתי מעניין לדעת מה משפיע על היותם של מנהיגים מסוימים לנערצים, ובהקשר של ההמון מהו בעצם "אפקט העדר"?

 

שאלות אלה ורבות אחרות מתבררות במחקר הפסיכואנליטי הגם שלרוב נקודת המוצא היא חיי הנפש של היחיד. אני מקווה כי במהלך הזמן אוכל לכתוב על חלק מהדברים הללו וחוזר על המלצתי לקרוא במקור לכל מי שמגלה בהם עניין כבר עתה.   

 

 

פסיכואנליזה – מקור השם

 

השם פסיכואנליזה עבר מספר גלגולים בכתבי פרויד עד שהגיע לצורתו האחרונה. קדמו לכך שמות אחרים שדמו לשם הסופי וביטאו גם את מהלך ההתנסות המחקרית שבוצעה על ידו באותה תקופה.

שמות קודמים בהם השתמש פרויד במאמרים מוקדמים היו:

 

   ·    Psychical Analysis

   ·    Clinico –psychological analysis

   ·    Hypnotic Analysis

   ·    Psychological Analysis

 

המונח Psycho-analysis הופיע לראשונה בשנת 1896 במאמר שנכתב בצרפתית על האטיולוגיה (חקר הסיבות למחלות) של הנוירוזות ומבטא במשמעותו יסוד לעבודה שנעשית בקליניקה.

 

ניתוח נפשי שכולל חתירה מתמדת לגילוי הגורמים לסבל ושל המבנה של המערכת הנפשית הוא שהוביל ליצירתה והתפתחותה של הפסיכואנליזה.

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא מושגים
בפסיכואנליזה: