מחשבות טורדניות פולשניות | טיפול

 

א. רקע: מחשבות טורדניות

 

מהן מחשבות טורדניות?

 

מחשבות טורדניות ותכנים אסורים

 

מחשבות טורדניות הן מחשבות לא נעימות לאדם מסיבות שונות. המחשבות הטורדניות מופיעות במודעות באופן בלתי רצוני ולמעשה הן גם מתקיימות בניגוד לרצונו של האדם להחזיק אותן במודעות.

 

 

מחשבות טורדניות מכונות גם מחשבות חודרניות וגם מחשבות פולשניות בלתי רצויות, במיוחד כאשר מדובר בתכנים "אסורים". דוגמאות בולטות לתכנים אלה הם לרוב בתחומים של מיניות או אלימות. יחד עם זאת התכנים יכולים להיות בעלי מאפיינים אחרים כמו ניקיון וסימטריה, מחשבות טורדניות על העבר, מחשבות טורדניות על עניינים רגשיים ועוד.  מחשבות טורדניות מהוות את אחד הסימפטומים הבולטים באובססיה. המתח הנפשי שכרוך בנשיאת המחשבות, המשמעויות של תוכן המחשבות והניסיונות להפסיק אותן כרווכים בסבל.  

 

מחשבות טורדניות

 

טיפול במחשבות טורדניות - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

הרהורים אינסופיים וכפייה על המודעות

 

מחשבות טורדניות הן מחשבות אובססיביות בעלות תכנים מגוונים שכופות את עצמן על המודעות של האדם ויכולות לכלול הרהורים אינסופיים. ההרגשה היא: "שהראש לא מפסיק לעבוד" ולעבד נתונים, לעיתים ללא תכלית ברורה ולפעמים גם בנושאים שלכאורה כבר מוצו.

 

לעיתים יורגש פער משמעותי בין הטרדה והעיסוק המחשבתי בנוגע לעניין עתידי מסוים לעומת ההתייחסות לאותו עניין כאשר הוא מתרחש בפועל. במקרים רבים תהיה מחשבה על של אירוע שקרה בעבר, יחסים עם אחרים, עניינים שמעסיקים אתכם בהווה או תוכנית דמיונית עתידית. הענין הוא שהדבר הזה יחזור על עצמו שוב ושוב בכל מיני צורות.

 

 

פריצה של מחשבות טורדניות

 

אופנים מסוימים של מחשבות טורדניות עלולים לפרוץ במקרה של משבר אישי, במהלך התקף חרדה ולאחריו וכהשלכה של מצבים נפשיים אחרים כמו דריאליזציה. במקרים רבים, אנשים נוטים להסתיר את ההתמודדות שלהם עם מחשבות טורדניות במשך זמן רב, בדרך כלל מתוך בושה.

 

מאפיינים נוספים של מחשבות טורדניות

 

מחשבות טורדניות יכולות להיות על ענייינים שטרם קרו, למשל מחשבות טורניות סביב פרידה אפשרית, על מחלה אפשרית או על קרובים שאנו דואגים להם. לכן, במצבים מסוימים עלולה להתלוות אליהן חרדה.

 

מנגד, מחשבות טורדניות על העבר נוגעות להתרחשויות שקרו. למשל, לאחר אירוע טראומטי או אובדן, יכולים להופיע רגעים שבהם מתרחש הבזק לעבר (פלאשבק) ואשר בעקבותיו מתעוררות מחשבות סביב האירוע בפרט וכן מחשבות טורדניות על העבר באופן כללי. במקרים כאלה, לפחות בפעמים הראשונות, המחשבות אינן נחוות כטורדניות מכיוון שישנו עיסוק אקטיבי במה שקרה, בשאלות אם יכול היה להיות אחרת, ובהשלכות של הדבר על החיים. מחשבות טורדניות במקרים כאלה עלולות להופיע בהמשך כעיסוק אובססיבי ויכול להיות קושי להשתחרר מהן.

 

כמו חלומות רעים אצל ילדים, הדבר הרצוי ביותר הוא להפסיק אותן, לסלק אותם ועכשיו. 

 

השם מחשבות פולשניות וגם השם מחשבות חודרניות קשורים לכניסה של המחשבות לתודעה בניגוד לרצונו של האדם. והטורדניות נוגעת לכך שהמחשבות אינן רק פולשניות אלה גם חוזרות על עצמן ואינן נותנות מנוח.

 

מחשבות טורדניות יכולות להופיע לאורך כל היממה, אך עצמתן עולה כאשר האדם אינו עסוק בעניין אחר, כמו לפני השינה. מנגד עצמתן יורדת כאשר עסוקים בעבודה או בענייני חיים אחרים.

 

פעמים רבות תופיע מחשבה טורדנית אחת מרכזית אשר תטריד ולא תיתן מנוחה ולעיתים תהיינה יותר מאשר מחשבה טורדנית אחת.

 

טיפול במחשבות טורדניות

 

לכאורה, טיפול במחשבות טורדניות עשוי להיראות פשוט.כידוע ישנן עצות רבות לגבי טיפול ב OCD. בהתאם לכך, יש מחשבות טורדניות ופשוט צריך להפסיק לחשוב אותן. בהתאם לכך מוצעות כל מיני טכניקות של טיפול עצמי במחשבות טורדניות. הבעיה ברוב המקרים היא שהטכניקות הללו מכוונות את האדם להתמודד עם התוצאה ולא עם הסיבה. 

 

ההבדל המהותי בין טיפול עצמי במחשבות טורדניות לבין טיפול פסיכואנליטי במחשבות טורדניות הוא שהגישה האנליטית תכוון לבירור וטיפול בסיבות הנפשיות להופעתן ולהיבטים לא מודעים. דבר זה נעשה תוך התייחסות למבנה הנפשי הייחודי של המטופל. זאת, בשונה מהניסיונות האינטואיטיביים לבלום אותן או להסיר אותן "בכח" או לנסות להתעלם מהן באמצעות טריקים ועיסוקים אחרים - לרוב ללא הצלחה לאורך זמן.

 

 

האם מחשבות טורדניות עוברות?

 

האם מחשבות טורדניות עוברות? כיצד נעשה טיפול במחשבות טורדניות? מהי בכלל מחשבה טורדנית?

אתייחס כאן למגוון המחשבות ולחלק מהמאפיינים שלהן, לסיבות אפשריות להיווצרותן ובהתאם לכך גם לכיוון הטיפולי המוצע - גילוי הלא מודע והתמודדויות שעולות כתוצאה מכך.

 

ננסה לענות על השאלות הבאות:

 

1. מה מאפיין מחשבות טורדניות? (בחלק זה)

2. מהן ההשלכות של מחשבות טורדניות על האדם? (חלק ב')

3. מדוע מופיעות מחשבות טורדניות? (חלק ג')

4. האם יש טיפול במחשבות טורדניות ומהו? (חלק ד') 

 

מה מאפיין מחשבות טורדניות ומה התוכן שלהן?

 

תוכנן של מחשבות טורדניות משתנה מאדם לאדם אבל ביסודו של דבר המחשבות הללו נוגעות לדברים שלא רוצים בכלל לחשוב עליהם.

 

נראה כאן מספר דוגמאות כלליות:

 

  • מחשבות טורדניות מיניות - מחשבות טורדניות הנוגעות לנטייה המינית, לתשוקות מיניות מוזרות וחריגות ולעוררות מינית ברגעים לא מתאימים.
  • מחשבות טורדניות של אהבה אובססיבית - ונוגעות לרצון להיות בקשר רציף עם אהוב או אהובה.
  • מחשבות טורדניות על מוות - מחשבות טורדניות על מוות של קרובים, התאבדויות והיבטים שונים הנוגעים למוות כמו לוויות.
  • מחשבות טורדניות פולשניות על אירועים שקרו.
  • מחשבות טורדניות בזוגיות - כאן יכולה להופיע מחשבה טורדנית שיסודה הוא קנאה, ממשית או דמיונית.
  • מחשבות טורדניות על אדם - מחשבות טורדניות בהקשר חיובי כמו חיבה ואפילו משיכה, אבל גם מחשבות עם אופי נקמני או אלים.
  • מחשבות טורדניות בענייני עבודה
  • מחשבות טורדניות חודרניות בעקבות טראומה נפשית
  • מחשבות טורדניות בהריון
  • מחשבות טורדניות שליליות
  • מחשבות טורדניות אצל בני נוער ומבוגרים
  • מחשבות טורדניות בעלי תוכן מגוון שמלוות בחרדה.

 

דוגמאות אלו נוגעות לסוגים שונים של מחשבות טורדניות, אשר מופיעות אצל כל אדם באופן ייחודי ומעסיקות את מחשבותיו ללא הרף. בשונה ממחשבות רצויות, מחשבות טורדניות כוללות תוכן לא רצוי ובנוסף הן כופות את עצמן על המודעות. 

 

 

חזרתיות

 

מחשבות טורדניות מופיעות לאורך זמן בתדירות משתנה וחוזרות על עצמן (repeated toughts), לפי המקרה ולפי מצבו הייחודי של האדם. החזרה על המחשבות והעיסוק הרב בהן נתן להן גם את השם מחשבות אובססיביות.

 

נוסף על כך, החזרתיות של המחשבות על פי רוב אינה כוללת פיתוח של הנושא עד להגעה לעמדה או פתרון, אלא מגיעות למצב שבו המחשבות כמו חגות סביב הנושא שוב ושוב.

 

מחשבות רצויות ומחשבות לא רצויות

 

פעולת החשיבה האנושית נעשית בהישען על מילים וסמלים ולאורך זמן יכולה לעסוק במורכבויות רבות.

למעשה בלי האפשרות לחשוב, לא ניתן לדמיין כיצד יכל האדם להגיע להישגים מרחיקי לכת כל כך במגוון עצום של תחומי החיים.

 

בנוסף לתחומים כמו למידה, תכנון, עיסוק מקצועי ופעילות מדעית, החשיבה מהווה גם כלי חשוב לעיבוד של היבטים רגשיים.

 

בכל ההיבטים של החשיבה, כפי שתיארתי עד כה, אנחנו יכולים לצאת מנקודת הנחה שהאדם עצמו חושב באופן פעיל או לכל הפחות מבצע עיבוד של תוכן החשיבה ללא התנגדות, גם אם התוכן שלה עלה באופן ספונטני.

 

לא כך הדבר לגבי מחשבות טורדניות לא רצויות.

 

מחשבות טורדניות לא רצויות עולות בתחומים שונים וגילאים שונים ובמקרים רבים אין רצון שהן תתקיימנה ויש קושי לשאת אותן. הניסיונות האינטואיטיביים להרחיק אותן מהמודעות כדרך להתמודד בדרך כלל מניבים תוצאה זמנית אך אינם צולחים לאורך זמן והמחשבות הטורדניות נעשות מעין ברירת מחדל של המערך הנפשי.

 

טיפול במחשבות טורדניות - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ב. השלכות של מחשבות טורדניות על האדם

 

סבל

 

מחשבות חודרניות טורדניות עלולות לגרום למי שחווה אותן סבל רב, כתוצאה מעיסוק בתכנים שכלל אינם רצויים לו. בדרך כלל מחשבות טורדניות חוזרות על עצמן שוב ושוב, עולות למודעות וכמו כופות על האדם לעסוק בהן. חוסר האפשרות לעצור את המחשבות יכול להביא גם למחשבות טורדניות על שיגעון.

 

פגיעה בתפקוד

 

התחושה היא שהראש בעצם מותקף במחשבות וכתוצאה מכך פוחתת היכולת לעשות דברים אחרים. בפועל, משאבים נפשיים מבוזבזים בחשיבה חסרת תועלת שהיא בעצם - מחשבות טורדניות - ונוסף על כך מופנית אנרגיה נוספת במלחמה והתמודדות עימן. כתוצאה מכך תפקודו של האדם הופך להיות איטי יותר, עד מקרים של פגיעה גדולה שאינה מאפשרת לעבוד או ללמוד.

 

עייפות

 

העיסוק הבלתי פוסק במחשבות ובתרחישים השונים שעולים בדמיון, בעקבות המחשבות הטורדניות, הניסיונות השונים לבלום ולהילחם בהם – כל אלה צורכים אנרגיה, מביאים לעייפות ויכולים להגיע עד כדי תחושה של תשישות.

 

ניתוק והתכנסות

 

העיסוק הרב במחשבות מביא לידי כך שהאדם עלול להיות "בתוך עצמו", בתוך עולם פנימי, ומנותק מסביבתו. כך יוצא כי ברגעים רבים הוא לא פנוי ולא קשוב לאחרים.

 

עצבנות

 

מחשבות אובססיביות כאמור, פוגעות בתפקוד וגוזלות את הפניות של האדם לעסוק בדברים שהיו חשובים לו, האפשרות ליהנות מפעילויות שונות נפגעת וסף העצבים נעשה קרוב יותר, "הפתיל נעשה קצר". הסובלים העיקריים מכך, מלבד האדם עצמו, הם גם הקרובים לו, בדרך כלל בני משפחה וחברים קרובים.

 

חרדה

 

במקרים רבים שבהם מתפתחות מחשבות טורדניות, מלוות המחשבות בתחושת חרדה שלא ניתן להצביע על הסיבה לה באופן ברור.

 

ייאוש

 

חוסר ההצלחה בעצירת המחשבות הטורדניות, אן במקרים מסוימים הצלחה של בלימת מחשבות עם תוכן מסוים והופעת אחרות תחתיהן, עלולים לגרום לייאוש בנוגע לאפשרות לפתור את הבעיה.

 

 

מחשבות טורדניות | טיפול - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ג. סיבות להופעת מחשבות טורדניות ולקושי להיפטר מהן

 

רעיונות מודחקים ופריצה של הגנות 

 

מחשבות טורדניות הן סימפטום שהאדם חווה, לאחר שהתרחשו מספר תהליכים נפשיים קודמים, עיקרם התרחש באופן לא מודע.

רעיון כלשהו, מחשבה ראשונית או רגש ראשוני אשר עלו לרגע קט, היו מלווים בתחושה לא נעימה והיה קשה לקבל אותם והם נדחו על ידי האני. רעיונות ומחשבות כאלה שאינם נעימים ויכולים להיות קשורים לעניינים שיש העדפה לא לדבר עליהם ולא לחשוב עליהם.

 

למשל מחשבות טורדניות על מוות, מחשבות טורדניות מיניות או מחשבות טורדניות בנושאים שקשורים לאלימות, אובדן, שנאה ועוד. כל אלה יכולים להיות ברגעים מסוימים עניינים שדעתו של האדם לא סובלת ולפיכך דוחה אותם מעליה.

 

מחשבות מיניות טורדניות יכולות למשל להכיל תכנים שהם בגדר טאבו והאדם שסובל מהן לא מבין מהיכן הם הגיעו, במיוחד שברור לו שזה קורה ממש בניגוד לרצונו. מחשבות טורדניות מיניות שכאלה מעלות לא פעם את השאלות "איזה בן אדם אני?" ו-"מה לא בסדר אצלי?".

לאור תחושת הזרות המעשה האוטומטי ברוב המקרים הוא להרחיק את המחשבות מהתודעה. 

 

מדובר בפעולה של הדחקה, פעולה שיכולה לעיתים להצליח ולכאורה חזר השקט הנפשי, לפחות בנוגע לאותו עניין.

אלא שאז נבנות מגננות סביב הפעולה הזו, מגננות שעשויות להחזיק זמן מה, אפילו מספר רב של שנים. ישנו מחיר לכך, אך לא אתייחס לזה כעת.

 

ברגע כלשהו במהלך החיים, בדרך כלל עקב תקופה מתוחה או רצופת מהמורות וגם לחלופין בעקבות אירוע דרמטי מהבחינה הנפשית, עלולות ההגנות הנפשיות להיחלש מאוד ותתרחש פריצה של מחשבות שתהפוכנה למחשבות טורדניות. תקופה מתוחה שכזו יכולה להיות בתחומי החיים השונים, בזוגיות, במשפחה, טראומה כתוצאה מתאונת דרכים או אפילו לאחר התקף חרדה בעקבות שימוש במריחואנה.

 

בשלב מסוים יכולה האפקט, התחושה שליוותה את המחשבה להתחבר עם רעיון אחר, רעיון ששונה מהמחשבה הראשונית. כעת נוצר "קשר שגוי" כדברי פרויד, בין רעיון מוסווה, רעיון מקורי שכאילו התחפש, המלווה בתחושה דומה לזו שליוותה את המחשבה הראשונית.

 

במקרים רבים יאמר המטופל, "אני לא יודע בדיוק מה זו התחושה הזו, קשה להצביע על זה, אני לא יודע ...אולי זה פחד..".

 

 

עיבוד לא מוצלח של עניינים רגשיים

 

מחשבות טורדניות יכולות להופיע כסימפטום של עיבוד רגשי לא יעיל בענייני החיים השונים. אפשר לומר שתהליכים נפשיים רבים בחיים ניתנים לאיזשהו תיחום. כלומר, שיש דבר מה שמעורר אותם ולאחר מתקיים איזשהו תהליך נפשי, לעיתים גם מעשי, וגם רגע שאפשר יהיה לסמן אותו כסוף העניין.

 

עיבוד רגשי לא מוצלח יכול להיות  בתחום רגשות  אהבה, פחד או כעס או היבטים אחרים כמו החלטות חשובות בתחום המקצועי או בעניין המגורים שכוללות לא רק מרכיבים לוגיים.

 

השתהות מסיבות שונות, היעדר יוזמה, חשש להתמודד, הדחקות שנוגעות לנושא הרלוונטי – כל אלה יכולים להיות גורמים שיפריעו לעיבוד וכתוצאה מכך עלולות להופיע מחשבות טורדניות שלמעשה חגות ללא אפשרות לכאורה, להגיע לידי סיום.

 

חוסר החלטיות והרהורים מתמשכים

 

מצבים מסוימים בחיים או עניינים מיוחדים בחיים מתגלים ככאלה שיש קושי להחליט לגביהם. הבולטים בעניינים הללו הם דברים גדולים כמו החלטה על תחום מקצועי ובחירת בן זוג או בת זוג, אך לא רק אלה.

 

כיצד אנחנו מקבלים החלטות? מדוע יש קשיים מסוימים דווקא בנוגע לנושא מסוים? מדוע אדם משתהה או דוחה את העיסוק שלו בעניין כלשהו למרות חשיבותו ואפילו שקרובים מנסים לסייע לו בכך?

 

מדוע יש שנכנסים לסחרחרת של מחשבות, ספקות והרהורים בלתי פוסקים אשר מטרידים ופוגעים בתפקוד?

במצבים כאלה אדם יכול להיות נוכח בגופו, אך טרוד רוב הזמן במחשבותיו - נוכח נפקד.

 

הסיבות לכך הן ייחודיות ולרוב לא מודעות ולגילוי שלהן נכוון, בין השאר, בטיפול..

 

מחשבות טורדניות כסימפטום פשרה

 

תשומת הלב שלנו מופנית כמעט תמיד לדברים הגלויים לפנינו. במצבים שונים של מחלות, דלקות והתמודדויות בשדה הרפואי והחברתי, הנטייה של רובנו היא לנסות ולטפל בבעיה הגלויה שאותה אנחנו רואים.

 

כך קורה גם בהתייחסות למחשבות טורדניות. אבל, בנוסף לסיבות שצוינו עד כה, מחשב טורדנית יכולה להיות גם תסמין לקונפליקט נפשי לא מודע.

במצב כזה ישנם כוחות נפשיים שפועלים בכיוונים מנוגדים והתוצאה של המאבק הזה הן מחשבות טורדניות.

 

ננסה להבהיר את הדבר כאשר הוא מתרחש במודע - עייפות היא דוגמא לסימפטום מוכר יותר של מאבק נפשי שמתקיים במודע. ההכרה בסימפטום, כלומר שהאדם שם לב שהוא עייף בצורה שאינה תואמת את מהלך חייו עד כה. כיצד הדבר קשור למחשבות טורדניות?

 

לעיתים כאשר ישנה החלטה שלא קל לקבל אותה, ישנו תהליך של התמודדות שיכול להימשך ימים וגם שבועות. בתקופה הזו עולים טיעונים והיבטים רגשיים הנוגעים לעניין, חלקם מנוגדים. עיסוק אינטנסיבי בנושא שכולל מחשבות טורדניות מוביל לעייפות ופעמים רבות ישנה הקלה גדולה לאחר שמתקבלת החלטה או נעשה צעד משמעותי.

 

הבעיה בחס למצב של מחשבה טורדנית הוא שהאדם הסובל לא מודע מהו המאבק שמתרחש בנפשו פנימה.

 

 

טיפול במחשבות טורדניות - לחצו כאן ליצירת קשר

 

 

ד. מחשבות טורדניות - טיפול

 

אתייחס כאן קודם כל לניסיונות של טיפול עצמי במחשבות טורדניות. כאשר מחשבות חודרניות טורדניות מתרחשות לאורך זמן ואינן חולפות. דרך ההתמודדות דרך ההתמודדות הראשונה של מרבית האנשים היא להילחם במחשבות טורדניות במספר דרכים עיקריות:

 

  • ניסיון שלא לחשוב את המחשבות, לדחוק אותן ולהתעסק בדברים אחרים.
  • ניסיון לבטל את המחשבות הטורדניות באמצעות הסברים הגיוניים.
  • ניסיונות להילחם במחשבות הטורדניות באמצעות מחשבות או מעשים כלשהם הנמצאים בניגוד או בהלימה עם תוכן המחשבות

 

ישנם גם ניסיונות לטפל במחשבות הטורדניות באמצעות תרופות מבלי לברר את הסיבות למחשבות הטורדניות ולמנגנונים הנפשיים הרלוונטיים לתופעה.

במקרים רבים התוצאה אינה מוצלחת לאור העמידות של המחשבות הטורדניות לניסיונות הטיפול הללו. אם ישנה הצלחה כלשהי, אזי לאחר זמן מה עולה מחשבה טורדנית אחרת או שישנה החמרה בתדירות המחשבות.

 

ככלל, הגישה לעבודת טיפול במחשבות טורדניות היא ללא תרופות. בהתאם לכך, טיפול פסיכואנליטי במחשבות טורדניות יתבצע, תוך ניסיון להשיג מספר מטרות בשדה הנפשי, בהתאם למה שהסברתי עד כה ומיוסדים על הסיבות להופעתן. המטרה האחת היא פענוח של המחשבה הטורדנית הגלויה, כלומר גילוי של כוחות הנפש המנוגדים שהולידו את המחשבות. לחלופין, מציאת המחשבה המקורית וההקשרים הנפשיים שלה. לבסוף, התמודדות מוצלחת יותר עם התכנים שעלו מהלא מודע והקשרים שיימצאו רלונטיים אליהם. 

 

אני מציג את הדברים כאן באופן פשוט וסכמתי, אך בפועל, יש לומר, הדברים אינם פשוטים כל כך, במיוחד כי מערך ההגנות הנפשיות יכול להיות מתעתע. בנוסף התמודדות מוצלחת עם תוכן המחשבה המקורית מעלה לרוב שאלות והתמודדויות המצריכות בחינה מחודשת של תפיסות ועמדות כדי לאפשר הפעם פתרון אחר מאשר הדחקה שסופה במחשבות טורדניות.

בכל אופן, טיפול שיסודו בהשגת שתי המטרות הללו, יכול לאפשר החלמה והפסקה של המחשבות הטורדניות.

 

 

נכתב על ידי, איציק לוי

 

פסיכואנליטיקאי, עובד סוציאלי (מ.ר 23671)

 

עוד בנושא אובססיות: